V italijanski reprezentanci je prvič zaigral 6. maja 1988, zadnjič 17. novembra 2005. Vmes je osvojil 29 reprezentančnih kolajn in zbral 474 nastopov. Takšnih dosežkov nima noben drug italijanski odbojkar. Kasneje je bil pomočnik selektorja, skupno pa je z italijansko izbrano vrsto preživel skoraj 35 let. To je Andrea Giani. Človek, ki ga pozna vsak Italijan, četudi niti slučajno ne ve, koliko igralcev sploh ima odbojkarska ekipa.

Danes bo Giani italijanski tekmec. V polfinalu evropskega prvenstva bo vodil Slovenijo. »Niti Stephen King ne bi zmogel napisati takšne zgodbe,« je dejal italijanskim novinarjem. »Kljub temu sem srečen. Italija je prišla v polfinale, kjer si zasluži biti, a enako tudi Slovenija, ki jo vodim. Kaj bom občutil med tekmo, ne vem. Čudno bo. Več kot tri desetletja je bila modra italijanska majica moje življenje. Toda dobro je vsaj to, da bodo na terenu igralci in ne jaz,« je razmišljal Andrea Giani.

Italijanski novinarji so ga takoj vprašali, kako dolgo bo še slovenski selektor. Vprašanje je imelo tudi drugačen pomen – kdaj bo prevzel italijansko reprezentanco? »S slovensko zvezo imam še dveletno pogodbo, torej zagotovo ostajam še prihodnje leto. Vsekakor so želja olimpijske igre, na prihodnje najbrž ne bomo šli, do naslednjih pa je še daleč. Za trenerja je doba petih let zelo dolga, takih pogodb ne sklepamo. Najprej se dogovarjamo za eno ali dve sezoni, nato obe strani pogledata, kako in kaj, in se dogovorita za naprej. Zdaj o podaljšanju pogodbe ne morem govoriti. Jasno pa je, da me v prvi vrsti zanimajo ambicije, struktura ekipe, pogoji dela, se pravi pogoji, da se zmaguje. Zmage so tisto, kar si želim, zaradi zmag opravljam ta posel. Povprečnost me ne zanima,« je povedal.

Želja ne more biti večja

Ni skrivnost, da si Giani želi voditi italijansko reprezentanco. Kri vendar ni voda. Prav tako ni skrivnost, da Giani nima zlate olimpijske kolajne, kar je njegovo edino obžalovanje iz igralske kariere. Četudi bo Slovenija obstala v evropskem vrhu, je jasno, da bo Italija vedno imela večji in kakovostnejši nabor igralcev. Če ne drugače, bodo izbrano vrsto okrepili s kakšnim tujcem, ki mu bodo podelili italijanski potni list. In tudi vrednost zlate olimpijske kolajne je večja, če jo osvojiš za svojo domovino kot pa s kakšno drugo državo. Kam bo torej vodila pot Andreo Gianija, ni težko napovedati.

Toda Giani bo danes vodil slovensko reprezentanco, v kateri pa ni edini, ki bo dobro poznal italijanske odbojkarje. Enako velja za igralce, saj so mnogi igrali v italijanskih klubih. Med tistimi, ki je še vedno v Italiji, je kapetan Tine Urnaut. »Vemo, da se v italijanski ligi igra najboljša klubska odbojka, tudi reprezentanca je dolgo časa v samem svetovnem vrhu. Letos je edina evropska država, ki si je že zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu. Njihovo ekipo poznamo bolj kot druge. Motiv je že tako velikanski, proti njim pa se bo še dodatno povečal. Želja po zmagi ne bi mogla biti večja. Naša velika želja je odločila četrtfinale s Poljsko, naj odloči še polfinale,« je samozavesten Urnaut.

Slovenski kapetan bo v prihodnji sezoni igral pri Trentinu, kjer bo imel v garderobi družbo štirih italijanskih reprezentantov. »Vso sezono bom z njimi, zagotovo bo beseda dostikrat nanesla na to tekmo. Jasno je, da bi bili pogovori o njej prijetnejši, če bi zmagali,« je dejal. Toda tekma proti Italiji bo posebna tudi za njegovo družino. Oče Adi Urnaut je legenda slovenske odbojke, dekle Giorgia Costa pa je Italijanka. »Doma je v bližini Firenc, skupaj sva pet let. Sicer bo navijala za nas, a vseeno bom po zmagi lahko rekel kakšno besedo več kot po porazu. Mi je pa bolj pomembno, da premagam klubske soigralce,« je opisal še odnose znotraj družine.

Juantorena je največji zvezdnik

Skrivnosti med reprezentancama ni. Slovenija ima možnosti za zmago, saj Italija ni nič boljša kot Poljska, a enako velja za vsaj pet ali šest selekcij na tej ravni. Znanja in talenta je v vseh dovolj, zato odločajo dejavniki, kot so dnevna forma, večja želja, sreča… »Bilo bi nepošteno, če bi zdaj pričakovali, da bodo Slovenci zmagali kar vse. Prednost je, da so neobremenjeni, čeprav je Italija z Osmanyjem Juantoreno dobila povsem drugo dimenzijo. Italijani so veseli, ker bodo igrali s Slovenijo, verjetno se vidijo že v finalu, kar je znova priložnost za nas,« pravi odbojkarski strokovnjak Tine Sattler. »Slovenci imajo izredno samozavest. V preteklosti so ob napaki zavijali z očmi, s čimer so kmalu zašli v novo napako, zdaj pa je napaka kvečjemu streznitev za še boljšo igro. Zagotovo lahko ogrozijo Italijo. In še nekaj – tudi če bodo izgubili proti Italiji, bodo imeli na tekmi za tretje mesto večjo motivacijo, saj si bodo kolajne želeli bolj kot tekmec na drugi strani, saj nimajo še nobene. So v psihični prednosti. Kar koli naredijo, ne bodo poraženci. Tudi z enim dobljenim nizom si bodo še dodatno dvignil ugled,« je pristavil.

Največji zvezdnik italijanske reprezentance je Osmany Juantorena. V zadnjih letih je morda celo najboljši odbojkar na svetu. Blestel je na klubski sceni, ko je s Trentinom serijsko osvajal vse možne lovorike. »Veliko je odvisno od Juantorene, toda proti Poljski smo videli, da slovenski blok dobro deluje. Takšne Slovenije ne more premagati samo en igralec,« pravi Sattler. Kljub temu je dva metra visoki sprejemalec zelo motiviran. V reprezentanci ima malo odličij, saj za Italijo igra šele kratek čas, ker je rojen Kubanec. V Evropo je prišel kot najstnik, ko je leta 2004 zaigral za rusko moštvo Bashkortostana, dve leti kasneje pa se je znašel v težavah, saj je padel na dopinškem testu (steroidi). Dobil je dveletno prepoved igranja, še eno leto pa ni igral, ker ni imel dovoljenja kubanske odbojkarske zveze, toda povezave v vrhu države so mu omogočile milejšo kazen. Osmany Juantorena ima namreč odlične športne gene, saj je njegov stric legendarni atlet Alberto Juantorena, ki je leta 1976 na olimpijskih igrah v Montrealu kot edini v zgodovini osvojil zlato kolajno v tekih na 400 in 800 metrov, kasneje pa je bil športni minister Kube.

Evropsko prvenstvo, polfinale, danes ob 16.45: Slovenija – Italija, ob 19.45: Bolgarija – Francija, za tretje mesto: jutri ob 16.30, finale: jutri ob 19.45.