Prvi primer – kaskadno zapiranje meja! Izraz je prevzet iz narave in pomeni, da se bistri gorski potočki prek kaskad prelivajo iz tolmuna v tolmun, kapljice pa se v soncu bleščijo kot biseri. V političnem novoreku to pomeni; če Islandija zapre meje, iz Danske plavajoči sirski begunci ne bodo mogli stopiti na ta čudoviti otok in potem bodo meje proti Nemčiji, od koder so ti begunci prišli, morali zapreti Danci, posledično bodo, tako kot si kaskade na slapovih sledijo, meje zaprli Nemci, potem Avstrijci, nato Madžari in Slovenci, Hrvati in Srbi, Makedonci in Bolgari, za njimi Grki in Turki, na koncu pa bosta meje zaprla še Sirija in Bangladeš, in tako bomo prišli spet do popolnoma čiste situacije – vsi begunci bodo lepo doma z družinami in v krogu prijateljev počakali, da gredo vojne morije mimo.

Drugi primer – meje bomo pred begunci branili z vsemi sredstvi! Ta izraz sodi v starorek, saj so ga uporabljali naši dedi v času dveh svetovnih vojn in očetje v času hladne vojne in slovenske osamosvojitve. A so ga valovi beguncev, ki butajo ob brežine naše domovine, prinesli iz zakladnice mrtvih fraz in se je lepo prijel med našimi politiki in obritoglavci. Ker pa nihče ni docela in povsem jasno opredelil, kaj v resnici naj bi bila vsa ta sredstva, ponuja fraza bujni domišljiji brezmejne horizonte in cvetoče travnike. Lahko pomeni, da bodo kordoni policistov na našem bregu Sotle in Kolpe šepetaje prepričevali begunce, naj gredo raje domov, kajti v Sloveniji še nam ni živeti. Lahko da med ta sredstva sodi naselitev krokodilov v omenjeni rečici. Morda bi po madžarskem vzoru mejo obdali z bodečo žico, a v njo dodatno napeljali elektriko, da ja Madžari ne bodo boljši in pametnejši od nas. Izraz odpira možnost postavitve minskih polj, bombardiranje s pilatusi, uporabo biokemičnih sredstev ali pa linčanje.

Tretji primer – begunce bomo preusmerili v tretjo državo. Izraz se je lepo prijel v sosednji Hrvaški ob napovedi Madžarske, da bo zaprla mejo. Rad ga uporablja hrvaški notranji minister Ostojić. Kam v tretjo državo? Ravno v tem je ves čar fraze in njena politična prefinjenost. Bežen pogled na zemljevid jasno pove – v Slovenijo, kajti preusmeritev v Srbijo bi pomenila kaskadno vračanje. A ker je Slovenija prijateljska in občutljiva država, s katero ni dobro češenj zobati, minister Ostojić s tem izrazom odpira prostor novim teorijam. Lahko jih preusmerijo v Bosno, od tam jih Bosanci pošljejo na Kosovo, ta jih porine v Albanijo in spet z gumenjaki čez v Italijo. Lahko jih preusmerijo v Rovinj in od tam organizirano z ribiškimi ladjami v Benetke. Lahko pa tudi peš iz Crikvenice v Rimini, potem pa z vlakom v nemški Baden-Baden. Vidite, bogatejše je besedišče, lepše nam je v Evropi.