Članek ponuja tudi možnost, da vtipkate svoj poklic in vam v nekaj sekundah izračuna, kakšna je možnost, v odstotkih, da vas umetni pametnjakovič jutri zbrca z vašega delovnega mesta, na katerem ste pustili svojih najboljših 30 let. Sebično sem pomislil samo nase in vtipkal poklic novinar in nemudoma doživel veliko olajšanje. Samo osem odstotkov je možnosti, da bi gloso, ki jo berete, napisal tisti simpatični robotek R2-D2 iz Vojne zvezd. Takoj smo doma odprli penino, čeprav me je ves čas strašil podatek, da so najbolj ogroženi poklici, kjer je treba nekaj dajati skupaj, sestavljati, narediti hitro in po najkrajšem postopku. Danes namreč od novinarjev lastniki medijev zahtevajo, da iz množice informacij, ne da bi zapustili pisarno (ker to stane!) sestavijo, zlepijo, skompilirajo, izrezljajo zgodbo, ki bo čim cenejša, bralcu všeč in se bo dobro prodajala. Takšne članke bo brez težav zastonj sproduciral tudi robot z zgolj srednješolsko izobrazbo.

Mislil sem, da so nekateri poklici vendarle nenadomestljivi, še posebej tisti, ki imajo opraviti z ljudmi. Dobro, da vam roboti kosijo travo, molzejo krave, menjajo »dihtungo« na pipi, pomivajo okna, sestavljajo lego kocke in lamborghinije ter odnašajo smeti, še prej pa jih ekološko sortirajo, še razumem. Toda sodeč po ugotovitvah znanstvenikov bo tudi nekaj tisoč zdravnikov morda moralo iti med nabiralce borovnic. Se čudite? Pride mamca Micka k zdravniku leta 2023, sede na poseben stol, ki ji pobere vse podatke – kri, voda, blato, zmeri pritisk in sladkor, potrka po glavi, križu in kolenu, slika pljuča in opravi MR, EKG ter ultrazvok in namesto zdravnikovega »mamca, saj ste kar v redu, a so doma vsi zdravi, saj bo še kar šlo, le počasi, bomo dali nekaj zdravil, držite se in pazite na prepih« dr. robot reče Micki: »Pacientka ŽR2432, vaši izvidi so v mejah normale, kar pa glede na vaših 96 let ne pomeni, da ste zdravi. Za vaš model pa tako ni več rezervnih delov! Naslednji!«

Ogroženi so tudi duhovniki in profesorji, kajti, a je kakšen problem naučiti s procesorji malo bolj opremljeno škatlo, da napiše in zdrdra luštkan govor za nedeljsko mašo ali pa da monotono odžlobudra v 7. b razredu ob 12. uri snov o enoceličarjih in v prvem letniku pravnega faksa rimsko pravo? In vse to, dragi moji, brez bolniških, brez porodniških, brez najedanja zoprnih sindikatov, brez mobinga, brez dopustov, božičnic in regresov, brez dodatka za prehrano, brez stavk… V veliko tolažbo pa mi je bilo, ko sem ugotovil, da med tehnološko ogroženimi poklici ni predsednikov uprav, menedžerjev, direktorjev bank, borznih mešetarjev, lastnikov slamnatih podjetij, politikov ter znanstvenikov, ki si na vse pretege prizadevajo iznajti umetno inteligenco, ki bo povsem nadomestila človeške roke in glave. Verjetno jih ni na seznamu, ker je enostavno nemogoče izumiti tako pametnega robota.