Slovenska reprezentanca je skupinski del evropskega prvenstva končala z istim izkupičkom kot pred dvema letoma (ena zmaga in dva poraza), toda s to razliko, da je imela v Bolgariji lažje tekmece kot tedaj na Danskem. Spomnimo – pred dvema letoma je Slovenija vpisala zmago proti Srbiji, ki spada v svetovni vrh, letos pa proti Belorusiji, ki ima eno najslabših selekcij na prvenstvu. S tega vidika so Slovenci tokrat celo bolj razočarani, zato se poraja vprašanje, kaj bi se zgodilo v Bolgariji, če bi namesto Belorusije nasproti stal močnejši tekmec. Denimo na ravni Finske ali Nizozemske, ki sta Slovenijo izločili leta 2013.

Ravno zaradi skromne Belorusije si je Sloveniji uspelo zagotoviti popravni izpit. Danes ob 16.30 ga bo imela proti Nizozemski, zmaga pa odpira vrata četrtfinala. Vsaj v teoriji je Nizozemska nasprotnik po meri, z igralci, ki spadajo v podoben kakovosten rang kot slovenski odbojkarji. Kljub temu so Nizozemci na prvih treh tekmah prikazali bistveno več, saj so ugnali Nemčijo, proti Bolgariji pa so v eni od poslastic prvenstva klonili šele z 2:3 (–27, 20, –26, 23, –15). Nizozemska ima prednost tudi v tem, da ji ni bilo treba menjati prizorišča, saj ves čas igra v Sofiji. Drugače je s slovensko zasedbo, ki je krenila iz Varne včeraj ob štirih zjutraj. Trening v Sofiji je bil nato začrtan za 14. uro, a ga je vodstvo reprezentance prestavilo na 16. uro, da so lahko fantje nadomestili manjkajoči spanec. »Trening je bil bolj regeneracijski, zdaj kaj dosti ne moremo več storiti. Pred tekmo je glavno, da se spočijemo, uredimo glave, pogledamo videoanalizo igre tekmecev in se na njih pripravimo,« je dejal selektor Andrea Giani, ki verjame, da Slovenija na prvenstvu še ni rekla zadnje besede in da ima možnosti za preboj v četrtfinale, v katerem bi se jutri spet pomerila s Poljsko.

Tisto, česar statistika po skupinskem delu ni mogla zaznati, je precej dobra slovenska igra v nekaterih nizih proti Poljski in Belgiji, kar je glavni vir optimizma pred najpomembnejšo tekmo sedanje generacije. Slovenija namreč še nikoli ni nastopila v četrtfinalu evropskega prvenstva. »Zdaj smo tam, kjer smo želeli biti, torej pred dvobojem, ki smo ga pred odhodom v Bolgarijo tudi pričakovali. Res je, imeli smo malo sreče, saj smo verjeli, da bomo mi v skupini drugi, oni pa tretji, a se je to obrnilo. To je za nas najpomembnejša tekma na prvenstvu, ki bo pokazala, ali lahko naredimo preskok, ki si ga želimo, ali ne. Pripravljeni smo, vemo, da s takimi ekipami lahko igramo, res pa je, da so Nizozemci na tem prvenstvu odlični in da bodo težak zalogaj. Motiv je ogromen, poleg uvrstitve v četrtfinale se Nizozemcem želimo oddolžiti za poraz na prejšnjem prvenstvu,« je povedal zgovorni Gregor Ropret, ki je rezervni podajalec.

Slovenci so imeli tudi kanček sreče. Kaj lahko bi Nizozemci ugnali Bolgare, zato bi danes igrali proti domačinom prvenstva, ki bi bili skoraj gotovo previsoka ovira. »Vsekakor so za nas Nizozemci primernejši tekmec kot Bolgari. Ti so kakovostnejša ekipa, poleg tega igrajo doma. Proti Nizozemski niso bili v najboljši dnevni formi, za nekoliko slabšo predstavo Bolgarov je najbrž kriva tudi poškodba libera. Maksimalni možni dosežek Bolgarov je višji od nizozemskega, so pa tudi Nizozemci dokazali, da trenutno igrajo svojo najboljšo odbojko,« pravi Ropret. Nizozemci naj bi bili v teoriji na podobni ravni kot Belgijci, vendar z drugačnim stilom odbojke. »Belgija je nekoliko nižja ekipa, zato goji hitrejšo igro, Nizozemci pa so izredno atletska ekipa, visoka, skočna, imajo odličen blok. Zato bo še posebno pomemben naš sprejem, če bomo z njim prebijali njihov blok, imamo lepe možnosti,« je ocenil slovenski podajalec.