Slovenski odbojkarji so proti Poljski in Belgiji odigrali pet nizov na razliko, a dobili le enega. In še to prvega od petih, kar jasno kaže, da se po prvem spodrsljaju niso znali več pobrati. Zaključnih žog, da bi na svoj račun vpisali še kakšen niz, je bilo dovolj. Toda psihična pripravljenost očitno ni tako močna, kot so v slovenskem taboru napovedovali pred evropskim prvenstvom.

»Mislim, da je vsem jasno, zakaj smo izgubili tekmo proti Belgiji. V končnicah nizov nismo bili pravi, delali smo napake, ki jih ne bi smeli. Tekmec je bil kakovosten, predvsem bolj zbran od nas, zato so zmagali povsem zasluženo,« je dejal selektor Andrea Giani, ki je bil na druženju z novinarji bolj miren kot po sami tekmi, ko je dal igralcem jasno vedeti, kako nezadovoljen je. »Razumem, da napake delajo mlajši igralci, ki imajo pomanjkanje izkušenj, toda za nekatere starejše me lahko skrbi. To je problem značaja, vse je v glavah. Jasno je, da po 20. točki pride do izraza še kaj drugega kot kakovost, takrat je težko igrati, kar dobro vem. In pri tem so se Belgijci izkazali kot boljši, vidi se, da imajo kot ekipa za sabo več tekem na najvišji ravni,« je pristavil Giani.

V slovenskem taboru so znova slišali kritike, da nimajo zmagovalne miselnosti, toda kapetan Tine Urnaut odgovarja, da ima Slovenija popravni izpit. »Ne bomo se predali, čeprav smo razočarani. Kljub vsemu smo se uvrstili v drugi krog, zato se prvenstvo začenja na novo. Samozavesti nismo izgubili, menim tudi, da nismo ekipa, ki ne bi imela zmagovalne mentalitete,« pravi Urnaut.

V iskanju dobrih plati je treba izpostaviti drugi niz na obeh zadnjih tekmah. Takrat je Slovenija prikazala vrhunsko igro, kar velja tudi za določene izseke nizov, ki jih je izgubila. Jasno je torej, da je slovenska reprezentanca zmožna bistveno več, toda vrhunsko in zbrano igro bo morala pokazati skozi daljše obdobje tekme. »Mi se moramo iz porazov v napetih končnicah nekaj naučiti, na treningih se tega zagotovo ne da izboljšati. Bolje bo lahko zgolj v primeru, če bomo take položaje na tekmah z močnimi nasprotniki večkrat ponavljali. Zame je vendarle zelo pomembno, da smo v teh treh skupinskih tekmah pokazali dobro odbojko, zato ni razloga za pesimizem,« je razmišljal italijanski strateg.

Sreča v nesreči za slovensko reprezentanco je, da bo imela v boju za četrtfinale lažjega tekmeca (vsaj na papirju), kot če bi osvojila drugo mesto. Slovenska skupina C se namreč križa s skupino A, kjer so Nemci najprej izgubili z Bolgarijo, nato pa še namerno z Nizozemsko. V nemški reprezentanci namreč ocenjujejo, da je vseeno, ali v repesažu igrajo z Belgijo ali Slovenijo, toda gledali so korak dlje do četrtfinala, kjer se nočejo pomeriti s Poljsko, ampak raje še enkrat z Bolgarijo. Da je Nemčija namerno izgubila proti Nizozemski, razkrije njena zasedba, saj so na klopi ostali nekateri najboljši nemški odbojkarji, med drugimi prvi zvezdnik György Grozer.

Jutrišnji tekmec Slovenije v Sofiji bo torej Nizozemska. Slovenski tekmeci bodo v rahli prednosti, saj so v bolgarski prestolnici odigrali že predtekmovalno skupino, medtem ko so Slovenci pripotovali iz Varne, ki je na drugem koncu države. Slovenci in Nizozemci so se pomerili na prejšnjem evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija izgubila z 1:3. Tedaj je bila to odločilna tekma za napredovanje v izločilne boje, toda slovenska četa je podlegla pritisku. Jutri ima tako priložnost za maščevanje in potrditev, da je zmožna zmagovati tudi v najbolj stresnih situacijah.

Preostala rezultata v skupini C, 2. krog: Belgija – Belorusija 3:0 (17, 18, 17), 3. krog: Poljska – Belorusija 3:0 (13, 19, 17), končni vrstni red: 1. Poljska 9, 2. Belgija 6, 3. Slovenija 3, 4. Belorusija 0.