»Zdaj lahko nemoteno izvajamo vsa načrtovana dela, pogodba pa je tudi osnova za podpis pogodbe med izbranim izvajalcem del na smučišču Kanin, družbo Dr. Duhovnik, in dobaviteljem žičniške opreme, francosko družbo Poma,« je povedal Milan Štulc, predstavnik za stike z javnostjo v občini Bovec.

Ponovna oživitev smučišča Kanin je po mnenju ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo  velikega pomena tako za razvoj turizma v Posočju kot tudi za razvoj severnoprimorske regije. »V povojnih desetletjih se je namreč iz doline Soče odselila več kot polovica aktivnega prebivalstva. Spodbuda turizmu, ki bi lahko postal nosilna dejavnost območja, lahko pomeni ponovno oživitev dejavnosti lokalnih pobud in lokalne ponudbe. Slednje bi ustvarilo predvsem priložnosti za mlade in za razvoj njihovih podjetniških aktivnosti ter prispevalo k zmanjšanju njihovega odseljevanja,« so prepričani na ministrstvu.

Obnova smučišča Kanin neposredno in posredno zagotavlja približno 70 novih delovnih mest, na daljši rok pa skozi razvoj smučišča in projekte v dolini tudi več sto novih zaposlitev. Obnova smučišča bo zagotovila tudi pogoje za nove investicije v turistično dejavnost, saj naložb ni mogoče povrniti zgolj s poletno sezono.

S tovornjaki na postaji C

»Dela potekajo tako, kot smo si zastavili. Imeli smo srečo z vremenom. Smo že na postaji C, ki je 1639 metrov visoko. Nova dovozna pot se je že doslej izkazala za nujno, saj brez nje ne bi mogli z mehanizacijo na gradbišče. Pred časom smo na postajo C prvič v zgodovini prišli s tovornjaki na štirikolesni pogon,« je povedal Peter Poljanec, direktor družbe Kaskader, »zdaj nas čaka še najzahtevnejši odsek do postaje D, kamor bomo z vozili prišli po trasi smučišča. Na gradbišču je po 15 delavcev na dan.«

V občini Bovec so nam povedali, da bo ena pomembnejših nalog v prihodnje tudi iskanje upravljalca smučišča. V igri naj bi bili tako domači kot tuji izvajalci. Prav tako se je Bovec že pojavil v nekaterih smučarskih prospektih za novo zimsko sezono.