Kot pravi, so ga k delu spodbudili voluharji in majhna knjižica zakoncev Omahen iz leta 1985, ki jo je našel na podstrešju. V njej je bila visoka greda predstavljena kot izvirnik iz Kitajske.

»Pri opisu kitajske visoke grede oziroma gomile avtorja šele v zadnjem delu omenjata tudi leseno ograjo iz desk ali krajevcev, potrebno, da se zemlja ne usipa na pot okoli nje. Priporočata širino 150 in višino 120 centimetrov in prav takšna je tudi moja. Nad njo sva oba z ženo Darinko zelo navdušena, saj imava zdaj majhen vrt, moram pa priznati, da sem jo po petih letih precej izboljšal. Letos pa sem naredil že šesto po vrsti, pri čemer si dve nista enaki,« pripoveduje Janez Kobal.

Priprava in postavitev

Gredo je sestavil iz lesenih letev z debelino 4 do 5 in širino približno 12 centimetrov. Vezne letve so iz plohov (5 x 5 cm), taki pa so tudi koli, ki držijo gredo nad zemljo. Sledi izkop jame do globine 40 centimetrov (boljšo zemljo umaknite na stran, da jo boste na gredo nametali na koncu). Obod jame obložite s pranimi ploščami (40 x 40 cm), na katere boste naslonili stranice (to ni nujno in zadostuje le ravno odrezan rob zemlje) . Kole zabijte v tla z zunanje strani točno ob povezovalni letvi stranice in poravnajte višino. Pritrdite stranico s sponami in privijačite. Krajša stranica naj ima vezni element pritrjen na notranji strani 5 centimetrov od roba, da lahko v kotu prislonite drugo stranico in vse skupaj povežete z vijaki.

Janez Kobal uporablja vijake torx (60 x 90 mm ali 80 mm, odvisno od debeline desk. Stranice naj bodo visoke 120 centimetrov ali manj in jih naslonite na prane plošče. Vijake, ki sestavljajo stranice grede, in vijake, ki držijo gredo na določeni višini na kolih, privijačite v poglobljene udrtine za vijake. Poglobite jih še s svedrom (fi 15 mm) in jih začepite s plastičnimi čepi. Vijake privijte v poprej narejene izvrtine (fi 3 do 4 mm, odvisno od trdote lesa), za lažje delo pa uporabite univerzalno mast.

Polnitev

Postavitvi grede sledi polnitev. V notranjosti najprej pritrdite pocinkano mrežo, ki bo gredo ščitila pred voluharji, nato pa jo obložite s filcem. Kobal uporablja gradbeni filc (33 mm). Na dno dajte ovčjo volno, ki tudi odganja voluharje, in nato debelejše ostanke vej. Leseni ostanki naj segajo 30 do 40 centimetrov visoko. Na vse to najprej položite tanjše veje in sekance ali material iz drobilnika, nato pa rušo s travo, obrnjeno navzgor. Na to nasujte plast nepredelanega komposta, spet plast zemlje, gozdno listje ali slamo in nato spet plast zemlje.

Med plasti lahko natresete dobro preležan hlevski gnoj (ne svežega) in nato površino prekrijete z natrganim kartonom ali časopisnim papirjem. Sledita še plast pravega komposta in kakovostna vrtna zemlja. V gredo lahko dodate tudi žaganje ali šoto za zadrževanje vlage. Vsebina grede se sčasoma nekoliko posede, zato jo je pametno napolniti jeseni, spomladi pa dodati le nekaj fine vrtne zemlje, pomešane s presajenim kompostom.

Darinka in Janez Kobal želita vsem, ki se boste sami lotili izdelave visoke grede , veliko uspeha in obilen pridelek. (hh)