Dvignjeni vrt lahko zgradimo iz praktično česar koli, kar lahko zadrži svojo obliko in hkrati prst. Takšen zabojček lahko stešemo iz lesa ali pa zgradimo iz betona, opek, celo kamnov. Najpogostejši material je običajno les. Zabojčki morajo biti globoki najmanj 15 do 30 centimetrov, da se lahko korenine normalno razvijejo; priporočljivo pa je tudi, da so pravokotni.

Kaj potrebujete?

Za izdelavo dvignjene grede potrebujete lopato, vrvico ali dolg merilni trak, električni vrtalnik, kladivo, cev za zalivanje ali zalivalko, obdelane lesene deske, narezane na primerno velikost, zaščitno sredstvo za les, večnamenski ali organski kompost, lesene zatiče z zašiljeno konico, palice ter štiri do osem galvaniziranih kotnih vezi in vijakov. Kot pri vseh novih gredah ali mejah je najbolje izbrati mesto, kjer rastline še niso zasajene. Z območja odstranite tudi trajni plevel. Sicer pa lahko dvignjeno gredo naredite tudi kjer koli na trati.

Okvir iz obdelanega lesa

Metoda, ki jo predstavljamo, je primerna za večino rastlin. Če je zemlja na trati zbita ali pa želite pridelovati korenasto zelenjavo, kot sta korenček in pesa, boste morali najprej odkopati del zemlje in ga zapolniti s kompostom oziroma vrtno zemljo. Za okvir grede uporabite les, ki je odporen proti gnitju. Ena od možnosti je obdelan les, ki je pobarvan s sredstvom za zaščito. Druga možnost je nakup lesenih plošč, ki so bile obdelane pod pritiskom. Greda naj bo široka največ 1,2 metra, da boste lahko brez težav dosegli sredino. Dolžino določite sami; tu ni posebnih omejitev. Na trato položite pripravljene deske in preverite, da niso postavljene poševno. Izmerite diagonali med deskami z merilnim trakom ali vrvico; morali bi biti enaki. Označite kote s palicami.

Priprava grede

Odstranite deske in povežite palice z vrvico, da označite položaj grede. Z lopato zarežite območje trate, veliko približno 10 centimetrov od vsake strani vrvice. Z lopato izkopljite zarezana področja pet centimetrov v globino. Kose trate obrnite naokoli in jih enakomerno razporedite po dnu grede. Položite deske z ožjo stranico ob izkopanem robu grede. Povežite kote med deskami z eno ali dvema galvaniziranima kovinskima vezema in vijaki. Število vezi je odvisno od velikosti gredice.

Prostor za prehod

V prostor med lesenim okvirjem stresite kompost iz vreč in ga dobro poteptajte. Če je kompost povsem suh, dodajte dovolj vode, da bo enakomerno vlažen. Kompost na sredini gredice naj bo nekoliko višji kot robovi grede, saj se bo kasneje posedel. Ob zunanjih stranicah lesenega okvirja zabijte dovolj majhnih zatičev, ki bodo deske držali na njihovem mestu. Okoli okvirja pustite trak gole zemlje, s čimer si boste olajšali košenje trave. To območje lahko po želji zapolnite s koščki lubja.

Kako jih postavimo?

Zabojčke nato položimo enega poleg drugega, toda tako, da med njimi pustimo približno pol metra prostora ter tako uredimo pot, po kateri se bomo lahko premikali, medtem ko bomo vrtnarili. S te poti moramo z lahkoto doseči vse dele vrta. Lahko jo tudi posujete s peskom. Prst v zabojčkih je rahlejša, zato rastline lažje poženejo korenine. Ne pozabite ji redno dodajati gnojila. Rastline posadite tako, da so višje zasajene proti severu, saj tako ne delajo sence nižjim.

Na mestu, kjer je dovolj sonca in vode

Najpomembnejše je, da izberete mesto, ki ima dovolj sonca in vode. Idealno mesto ima najmanj pet do osem ur neposredne sončne svetlobe. To najlažje dosežemo tako, da zabojčke postavimo od severa proti jugu. Prst v dvignjenem vrtu se sicer suši hitreje kot v običajnem, zato jo moramo pogosteje zalivati (posebno poleti). Zato je vrt priporočljivo urediti poleg vodnega vira. V dvignjeni gredi lahko gojite tako zelenjavo kot sadje, zelišča in cvetlice.

Nega in kolobarjenje

S primerno nego poskrbite, da bodo ostale zdrave. Po trati ne hodite, rastline pa sejte v za to primernih obdobjih, da bodo rasle v vremenskih pogojih, ki jim ustrezajo. Rastlinam lahko pomagate tudi s kolobarjenjem - na gredi z leti zasajajte različne vrste, da iz zemlje ne boste izčrpali hranilnih snovi. Tako se boste tudi izognili večjim napadom bolezni in škodljivcev.