Za novogradnje ustrezna izolacija celotnega oboda objekta, izolativno stavbno pohištvo in učinkoviti sodobni ogrevalno-hladilni sistemi sploh niso več vprašljivi. Pri gradnji energetsko varčnih ali celo pasivnih objektov večinoma ni več dvoma, kaj pomeni kakovost gradbenih materialov in izvedbe del od temeljev do strehe. Nekaj več zadrege je pri starejših objektih, vendar težave niso nerešljive, če se posameznih faz dela (priporočljivo je, da so vnaprej načrtovane in tudi pri izvedbi povezane) lotijo preverjeno izkušene ekipe. Take lahko najdete v podjetju Eko Gradvest, ki ga vodi Marijan Fras. V dokaz lahko v njem ponudijo uspešno energetsko sanacijo hotela Radin v Zdravilišču Radenci, hotela Park na Bledu in delno sanacijo hotela Livada Prestige v Moravskih Toplicah.

Izolacijski plašč

Obnavlja pa tudi individualne hiše in zgleden tak primer je lahko prenova štirideset let stare hiše na Primorskem. Hiša je zrasla v začetku sedemdesetih let na sicer zahtevnem, a trdem kraškem terenu. Grajena je iz žgane opeke in obdelana z materiali, ki so bili tedaj na voljo. To pomeni, da je statično stabilna, a energetsko potratna, saj ob njeni gradnji o pomenu izolacije ni bilo veliko govora. Zdaj je drugače. »Sanacije starejših objektov se moramo vedno lotiti z vrha navzdol. Na prvem mestu je zato zamenjava strešne kritine z ustrezno izolacijo glede na uporabnost podstrešja,« opozarja Marijan Fras.

Najprej je torej pomembno, kakšno kritino izberemo. Zadnje vremenske razmere in na tem temelječe izkušnje govorijo, da je pri nas najbolj primerna jeklena kritina s peščenim posipom. Pravilna vgradnja zdrži tudi primorsko burjo. Zaradi lomljenega peščenega posipa na tej strešni kritini je hrup ob deževju utišan, dežne kaplje pa se ob posipu razbijajo, pri čemer se sproščajo negativni ioni, kar blagodejno deluje na okolico. Peščeni posip tudi preprečuje, da bi voda ob padavinah v curku stekla s strehe, zadržuje pa tudi sneg na strehi, da ne zdrsi čez rob. Sneg na strehi je čez zimo dodatna izolacija in nam tudi razkriva ali je streha dobro izolirana. Če prehitro kopni od slemena navzdol, je izolacija pomanjkljiva. Napačna vgradnja kritine lahko izniči dobre lastnosti materialov vgrajene kritine in dobre lastnosti nosilnih zidov v njunih stikih (toplotni mostovi), kar velja tudi za vgradnjo stavbnega pohištva po sistemu RAL.

Prenova fasade je zgodba zase. Še ne dolgo tega je bilo dovolj prepričanje, da zadostuje »sveža barva«. Danes 16 in več centimetrov debela izolacija iz kamene volne ali drugega primernega materiala prinaša veliko več bivalnega ugodja. Energetsko sanacijo hiše zato zaupajte ekipam, ki veliko vedo o pravilih gradbene fizike in znajo poiskati ustrezne rešitve. Gradbeni materiali imajo svoje pomembne lastnosti in vsi niso med seboj kompatibilni. Na prvem mestu pa vsekakor ostaja kakovostna vgradnja, saj lahko z napačnim ravnanjem izničimo dobre lastnosti katerega koli materiala.

Prezračevanje

Taka izolativna masa hkrati omogoča, da poleg zrakotesnih oken, ki objektu ne dovolijo dihati, zaradi česar se čudimo plesni v vogalih stanovanja, vgradimo rekuperacijo starejšim objektom z vodi z zunanje strani. Pri novogradnji je to s pravilnim načrtovanjem še lažje rešljivo. Tovrsten način prezračevanja prostorov je še vedno nekoliko zanemarjen, ker ni dovolj razumljiv vsem uporabnikom. Je pa vreden pozornosti vseh, ki načrtujejo prenovo svojega domovanja. Namesto rezanja sten v notranjosti stanovanja ob primerni zunanji izolaciji fasade zadošča preboj za prezračevalno rozeto z zunanje strani v določene prostore. Prezračevalni razvod z zunanje strani je še vedno pod izolativno maso fasade. To je vsekakor enkratna priložnost, saj se fasade ne zamenjuje ravno vsak dan. Pravi pomen takega prezračevanja z udobjem bivanja prepoznamo prav hitro, ko sistem začne delovati. Preverjeno!

Martinj hrib v Logatcu

Pridobljene izkušnje Eko Gradvest s pridom uporablja tudi pri gradnji novega naselja Martinj hrib v Logatcu. V ponudbi ima večstanovanjski objekt (osem stanovanj), štiri samostojne in šest vrstnih hiš. Za ogrevanje bodo uporabljene tipske toplotne črpalke zrak/voda, na željo kupca pa lahko vgradijo plinohram. Čistilna naprava je skupna za celo naselje, kar velja tudi za drugo komunalno ureditev z vso potrebno infrastrukturo.

Dve individualni enodružinski hiši imata stanovanjsko površino po 174,08, drugi dve pa po 156,98 kvadratnih metrov. V vrstnih hišah imajo štiri predvideno površino po 132,65, ena 216,30 in ena sicer tudi 132,65 kvadratnih metrov, vendar z drugačno razporeditvijo prostorov. V večstanovanjskem objektu merijo stanovanja od 66 do 82 kvadratnih metrov. Pritličnim stanovanjem pripada tudi atrij.

Naselje leži le lučaj od vstopno-izstopne postaje avtoceste Ljubljana–Koper. Mimo njega vodi tudi regionalna cesta proti Rakeku in Uncu, nedaleč pa je stara cesta Vrhnika–Postojna. Na pristopni (severni) strani meji naselje na nov predel Logatca z na novo grajenimi individualnimi hišami, sicer pa ga obdaja gozd. Skozi naselje ni drugih prevoznih poti, urejen je le dovoz do navedenih objektov. (sč)