V panogi za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo znotraj Smučarske zveze Slovenije vre. Ne zaradi rezultatov. Ti so bili vsaj v svetovnem pokalu v minuli zimi izjemni, po številu osvojenih točk svetovnega pokala celo zgodovinski, s 4994 točkami v moški konkurenci težko ponovljivi. Razlog je boj za oblast. Na čelo se namreč želi znova povzpeti Primož Ulaga, ki vlaga veliko energije v to, da bi zrušil predsednika zbora in odbora panoge Ljuba Jasniča.

Ulaga, nekdanji predsednik SZS in dolgoletni vodja marketinga nordijskih disciplin, je v zadnjih letih zaradi domnevnih spornih poslov pod drobnogledom tožilstva. Potem ko se je za nekaj časa umaknil iz ustroja SZS, je v zadnjem času znova aktiven. V zadnjih tednih predvsem na področju smučarskih skokov in nordijske kombinacije, kjer se vidi kot človek, ki bo, kot navaja v enem od svojih pisem nekaterim klubom, »zopet vzpostavil delovanje discipline, kot je bilo v obdobju od leta 2002 do 2010«. Ulaga hkrati poziva slovenske skakalne klube, »da stopijo skupaj in odstavijo predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, saj ne izpolnjuje nalog, ki mu jih nalagajo sklepi zbora in odbora, ter deluje predvsem za lasten interes«.

Nekdanji izvrsten skakalec pri poskusu rušenja Jasniča ni osamljen. Močnega zaveznika ima v Jožetu Javorniku, predsedniku upravnega odbora Smučarskega kluba Triglav (predsednik kluba je Tomaž Kunstelj, nekdanji Ulagov protikandidat za položaj predsednika SZS). Javornik v elektronskem pismu v imenu skakalnih klubov vseh treh regij (ljubljanske, štajerske in gorenjske) na široko piše o desetih primerih negativnega delovanja organov in predsednika Ljuba Jasniča. Javornik hkrati zahteva sklic izredne seje zbora za skoke in nordijsko kombinacijo. »Pravila za sklic izredne seje zbora so znana. Javornikovo pismo smo prejeli. Njegova vsebina nima nobenega pravno-formalnega akta, na podlagi katerega bi bil potreben sklic izredne seje,« pojasnjuje tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc.

V pismu piše, da sklic seje ni v skladu s pravilnikom

Redna seja odbora in zbora za skoke bo danes ob 17. uri na sedežu SZS v Podutiku. Dnevni red bo imel štiri točke, v katerih bo zanimivo videti finančni načrt za sezono 2015/16. Posebej pestro zna biti pod točko razno. Na podlagi Jasničevega sklica zbora je namreč v petek z naslova SK Triglav zakrožilo elektronsko sporočilo, da je seja zbora sklicana v nasprotju z enajstim členom poslovnika o delovanju panoge za skoke in nordijsko kombinacijo. »Javornik med drugim piše, da bi moral biti material za sejo zbora poslan pet dni pred sklicem. Zadnje podrobnosti je vodja panoge Tomaž Verdnik zaključeval konec minulega tedna v hrvaški Istri, kjer smo urejali pogodbe s tekmovalci, za njih pa je bil zadolžen Tomaž Verdnik. Pred zborom mora sklepe potrditi odbor, ki sem ga sklical dve uri pred zborom. Vselej smo delovali na takšen način in do sedaj nikoli ni bilo težav. Nekateri si na vse kriplje prizadevajo, da redne seje ne bi bilo,« je slabe volje Ljubo Jasnič.

Na podlagi izjav predsednika odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo je mogoče sklepati, da se danes v Podutiku ne bo pil špricar, temveč čisto vino. »Vsem bom dal jasno vedeti, da če komu kaj ni prav, naj mi to pove v obraz ter mi reče, naj grem. To bom storil brez vsakršnih izrednih sej zborov. Kar zadeva pisma Ulage in Javornika, lahko rečem, da sta bili obe priponki nepodpisani, zato ju težko komentiram. Lahko pa povem, da imam protipisma ljubljanske in štajerske regije. Z Ulago bom hitro opravil. Prebral bom tudi mobilna sporočila, ki mi jih je pošiljal po tekmi v Planici, v katerih me je zmerjal z žaljivkami. Sam se s takšnim besednjakom ne bom ukvarjal. Sporočila sem predal odvetnikom, ti pa se bodo z njim pogovarjali naprej,« napoveduje Jasnič in pravi, da v 40 letih delovanja v smučariji še ni doživel česa takega, kar se dogaja v zadnjem času. »Ta dejstva bolijo in zaradi njih ne spim. Sem iz krvi in mesa. Če ne bi bilo športnikov in športnic, super trenerjev, programov in projektov, ki smo jih gradili od leta 1996 naprej, bi rekel, lepo se imejte, in šel. Problem je, da se s takšnimi akcijami majejo temelji celotne institucije.«

Jasniča naj bi podprli predsednik, podpredsednik in trenerji

Ob koncu je Jasnič vendarle našel nekaj pozitivnih besed, ki jih je podkrepil z dejstvom, da ga bosta na današnji seji zbora podprla tako predsednik SZS Enzo Smrekar kot podpredsednik Drago Bahun. Slednji je po Jasničevih besedah zelo jezen na Ulago, saj operira z njegovim imenom, zato naj bi pred predstavniki klubov jasno in glasno povedal svoje mnenje. Po naših informacijah naj bi Jasniča na današnji seji zbora podprli tudi trenerji v slovenski reprezentanci. »Seje zbora se bom udeležil predvsem zato, da še enkrat povem, da na smučarski zvezi obstajajo procedure, ki jih spoštujemo. Izrednih sej se ne sklicuje na podlagi nepodpisanih pisem,« pojasnjuje Enzo Smrekar.

Primoža Ulago smo vprašali, kje se skriva razlog, da v njem znova zori težnja po prevzemu funkcij znotraj smučarske zveze. Uvodoma je odgovarjal, da je zgrešen celoten sistem vodenja smučarske zveze, v nadaljevanju pa se je vendarle podrobneje dotaknil smučarskih skokov. »Nordijski del zveze me zanima, ker sem v njem doma. Verjamem, da sem v preteklosti dokazal, da znam uspehe dobro prodati. V času mojega delovanja na nordijskem delu smučarske zveze so bili poslovni rezultati neprimerljivo boljši od današnjih. To vam lahko potrdijo številni ljudje. Skakalni klubi so danes tik pred bankrotom. Vsi se strinjajo, da so potrebne spremembe,« je pojasnjeval Ulaga ter na vprašanje, zakaj svojih izjav ni podkrepil s podpisi predstavnikov klubov za sklic izredne seje zbora, odgovoril: »Zakaj pa bi jih? Saj ima le gorenjska regija več kot tretjino glasov, sklicatelj izredne seje pa je kranjski Triglav. Mar ni to dovolj za sklic izredne seje zbora?«

Ulaga je izrazil dvom, da bo današnja redna seja zbora sklepčna. Nekdanji prvi mož SZS pravi, da ima zagotovila predstavnikov številnih klubov, da so se pripravljeni udeležiti le izredne seje. »Če ne bo šlo drugače, bo pa sklicatelj sam sklical izredno sejo. Podoben primer se je zgodil pred petimi meseci v biatlonu, na podlagi katerega je panoga dobila novo vodstvo,« je zaključil Ulaga. V smučarski zvezi pravijo, da je za sejo zbora po statutu potrebna polovica navzočih klubskih glasov in da bo na podlagi štetja potrjenih predstavnikov klubov danes zanesljivo potekala redna seja zbora.