O tem, zakaj občina ne plačuje honorarja najvplivnejšemu svetovalcu župana Andreja Fištravca, obstajata uradna in neuradna verzija. Neuradni viri trdijo, da so izplačila na svetovalčev račun ustavili zato, da denarja ne bi morebiti zasegli Kovačičevi številni upniki, ki so vložili izvršbe tudi na njegov osebni transakcijski račun.

Inšpekcija že kaznovala župana

Kot smo poročali v začetku leta, je Kovačič zabredel v hude poslovne težave, policija pa ga je kazensko ovadila zaradi suma poslovne goljufije na škodo šestih oškodovancev in zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev. Mariborsko okrožno tožilstvo je zatem poslalo sodišču predlog za sprožitev preiskave domnevno goljufivih poslov pri preprodaji informacijskih tabel, s katerimi naj bi si Kovačič pridobil več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi, zaposlene pa naj bi oškodoval za dobrih 60.000 evrov.

Kovačičev zavod Svarog in podjetje Svarog informacijske tehnologije imata transakcijske račune blokirane že 273 oziroma 482 dni, zgolj neplačanih davčnih obveznosti pa imata skupaj za več kot 35.000 evrov. Podjetnik pravi, da ni bilo nobenega naklepa in da ni sebe ali koga drugega premoženjsko okoristil. Davčni dolg pa je po njegovih besedah polovico nižji, kot kažejo javne evidence.

Uradna verzija, zakaj mu občina od aprila ne izplačuje honorarjev, je povezana z vprašanjem, ali ima poslovni odnos med Kovačičem in Mariborom elemente delovnega razmerja. Delovna inšpekcija je namreč že kaznovala župana s plačilom 450 evrov globe zaradi sklenitve podjemnih pogodb s Kovačičem in z že nekdanjo svetovalko Alenko Kocjančič. Inšpekcija je ugotovila, da v kabinetu župana ne bi smela delati na temelju pogodb civilnega prava.

Da bi se v bodoče izognili morebitnim nepravilnostim, je občina sklenila s Kovačičem dodatek k podjemni pogodbi, so nam pojasnili v kabinetu župana. V njem so se dogovorili, da se bo plačilo »izvedlo na podlagi izvedenih aktivnosti ter doseženih in objektivno preverljivih rezultatov«. Kako naj bi se ti rezultati merili in kako si bo Kovačič zanje pripisal zasluge, niso podrobneje razkrili. Gotovo pa si Kovačič obeta izplačilo tudi na podlagi projekta Invest in Maribor, ki je pretekli teden doživel svoj uvod s slovensko-belorusko poslovno konferenco. Kovačič je namreč zadolžen tudi za povečanje tujih naložb v Mariboru, zato ne preseneča, da je v tem projektu izpostavljen kot ključna kontaktna oseba.

Polomljena angleščina vodje jezikovne šole

Je pa bodla v oči njegova angleška izjava, objavljena na spletni strani investinmaribor.eu. In sicer ne zaradi vsebine, temveč zaradi pravopisnih in slovničnih napak, ki so mrgolele v njej. Komičnost izjave je toliko večja, ker je bil Kovačič dolgoletni vodja jezikovne šole Hiša jezikov, ki je delovala pod okriljem zavoda Svarog.

Ko je svetovalčeva izjava zakrožila po družbenih omrežjih in doživela debelo porcijo posmeha, so jo na spletni strani hitro popravili. »Očitno je prišlo do napake, ker to ni bilo besedilo, ki sem ga posredoval,« nam je sporočil županov svetovalec. »O mojem znanju angleščine pa lahko govorijo ljudje, ki so se z mano po angleško pogovarjali.«

Kako Kovačič preživi iz meseca v mesec ob dejstvu, da sta njegov zavod in podjetje v blokadi, občina pa mu ne izplačuje honorarja? »Zaposlen sem v podjetju, ki ni z občino povezano ne lastniško ne poslovno,« nam je odgovoril. Več ni hotel razkriti. Niti imena podjetja, ki ga je zaposlilo niti koliko plače prejema in kdaj službuje v njem glede na dejstvo, da je s funkcijo svetovalca župana več kot polno zaseden.