Osrednji poudarek nove igralniške zakonodaje, ki čaka na koalicijsko usklajevanje, je priprava terena za privatizacijo Hita. Po novem bodo lahko tudi gospodarske družbe v zasebni lasti v igralnicah pridobile več kot polovični lastniški delež. V igri za lastništvo in koncesijo pa ne bodo več samo slovenska podjetja, temveč tudi iz držav Evropske unije, Norveške, Liechtensteina in Islandije. V Forumu za Goriško so prepričani, da bi prihod večjega tujega lastnika brez spremembe obdavčitve igralnic za Hit pomenil žalosten konec.

»Glede na to, da zakon ne predvideva sprememb obdavčenja igralniških storitev, bodo novi privatni lastniki želeli dosegati višje dobičke zgolj z zmanjševanjem stroškov za zaposlene. V primeru, da postane lastnica Hita velika evropska družba, ki že upravlja veliko število igralnic po Evropi, bo zagotovo odpustila več sto zaposlenih v Hitu, kjer bodo ostali zgolj operativni delavci. To bo dokončno žalosten konec družbe,« je prepričan predsednik foruma Boris Nemec. Ministrstvu so zato poslali predlog o degresivnem obdavčenju igralnic. Ali so ga pri pripravi nove različice upoštevali, še ne vedo.

Degresivno obdavčenje

»Zavzemamo se za uvedbo degresivnega obdavčenja igralniških prihodkov, in sicer tako, da se davek od iger in koncesijska dajatev prenehata plačevati, ko družba doseže 120 milijonov evrov letnega prihodka od iger na srečo. V ta letni prihodek družbe se štejejo vsi igralniški prihodki od vseh njenih igralnic (ne tudi igralnih salonov) skupaj na zaokroženem turističnem območju oziroma regiji,« pojasnjuje Nemec. Po njihovi ideji vsi upravičenci (država, občine) od obdavčenja igralniških prihodkov ne bi prejeli manj sredstev kot danes, saj nobena igralniška družba ne dosega omenjenih prihodkov. Bi pa ta določba postala privlačna za velike domače ali tuje investitorje, ki bi znali pritegniti goste iz širšega evropskega prostora. Prihranke iz davkov bi namreč po njihovi ideji vlagali v privabljanje tujih gostov, z njimi bi povečali promet in posledično ohranil delovna mesta.

Tuji gostje niso poceni

Da gostje z oddaljenih trgov stanejo, so v pripombah ministrstvo opozorili tudi v Hitu. Zavzemajo se za prilagojeno davčno osnovo za marketing na področju privabljanja tujih gostov. Njihova druga večja pripomba pa se nanaša na možnost hitrejšega umeščanja aparatov v igralne salone. Če Hit in igralnica v Benetkah sočasno kupita nov igralni avtomat, ga bodo igralci v Benetkah lahko preizkusili vsaj dva meseca prej, saj slovenski predpisi terjajo zahteven birokratki sistem preverjanja in certificiranja avtomatov. »S tem pa izgubljamo goste,« pojasnjujejo v Hitu.

Se tujci že mudijo v Novi Gorici?

Neuradne informacije, da naj bi se v Novi Gorici že oglasili tuji investitorji, ki jih zanima nakup novogoriškega igralničarja, so nam v Hitu zanikali. Šlo naj bi za predstavnike družbe Monte Rock grškega podjetnika Petrosa Statisa, ki je poleti kupil Hitov kompleks Maestral v Črni Gori. Skupaj s Hitom je Statis že tedaj napovedal nadaljnje sodelovanje. Prav sedaj potekajo tudi zadnja pogajanja o končni kupnini črnogorskega kompleksa. Ta bodo namreč odvisna tudi od izkupička poletne sezone.

Kot enega od možnih kupcev Hita se omenja še avstrijska družba Novomatic z več kot sto igralnicami po vsej Evropi in lanskoletnimi rekordnimi prihodki v višini dveh milijard evrov. V Sloveniji od leta 2010 upravljajo hotel in kazino Admiral na Kozini. Na naša poizvedovanja, ali se tudi sami vidijo v tej vlogi, so nam iz Gradca odgovorili, da so pri nas že prisotni in da tako kot v drugih državah nenehno preverjajo morebitne poslovne priložnosti.