Direktor podjetja Marko Peterka, s katerim smo se pogovarjali, pravi, da smo se Slovenci končno začeli zavedati, kako pomemben je kakovosten spanec.

Vas lahko najprej vprašamo, kako ste ponoči spali? Da je kovačeva kobila vedno bosa, pri vas zagotovo ne drži.

Preteklih nekaj noči nisem dobro spal. Spanec je bil sicer kakovosten, vendar prekratek. Ampak še dobro, da pri nas rek o kovačevi kobili res ne drži. Vsak družinski član ima tako ležišče, kot ga potrebuje za odličen spanec.

Kako po vašem mnenju spi večina Slovencev?

Slovenci se vse bolj zavedamo, da je kakovosten spanec zelo pomemben. Ob dobrem počitku in regeneraciji telesa imamo več energije, bolje se počutimo in več lahko postorimo. Na splošno se vse več pozornosti namenja zdravemu načinu življenja, gibanju in zato tudi spanju.

Ali vaše poslanstvo še naprej ostaja povečanje kakovosti spanja v Sloveniji?

Seveda, primarni cilj našega delovanja je izdelovati kakovostne izdelke, ki bodo pripomogli k dobremu spancu. Da to lahko dosežemo, je zelo pomemben izbor materialov in vzporedno s tem dobaviteljev. Materiali morajo biti narejeni znotraj Evropske unije, ustrezno certificirani ( kakovost, izvor, način pridobivanja surovine) ter od dobaviteljev, ki imajo dobro ime, daljšo tradicijo delovanja in ki lahko ponudijo, kar potrebujemo. To so osnovni pogoji za dober izdelek.

Podjetje deluje že dobrih štirinajst let. Kakšna je bila ta pot za vas?

Začetek je bil kar težak in zahteven podvig. Prve izkušnje s tapeciranjem in izdelovanjem vzmetnic sem si pridobil v manjšem podjetju v Kamniku. Sčasoma sem pričel dobivati lastne ideje, kako narediti izdelek, ki bi omogočal dobro spanje, kar nekaj časa pa sem potreboval za odločitev, da jih uresničim v svojem podjetju. Za ustanovitev podjetja sem potreboval veliko poguma, potrpljenja, vztrajnosti, volje in časa, brez opore in pomoči domačih pa bi mi bilo veliko težje. Še danes mi stojijo ob strani. Najbolj pomembno se mi zdi, da delam s srcem in v dobro ljudi – da so ljudje zadovoljni. To je ključ do dobrega izdelka.

Specializirani ste za izdelavo ležišč z žepastim vzmetenjem, saj ta obsegajo kar 90 odstotkov celotne prodaje. Nam o tem lahko poveste kaj več?

Vzmetnica z žepastim vzmetenjem manjšega premera pripomore k natančnejši podprtosti v ledvenem in vratnem delu telesa, kar je ključnega pomena, saj smo v teh predelih najtežji. Taka vzmetnica vas v kombinaciji s spominskim lateksom in spominsko peno objame in vam daje občutek lebdenja. Vse naše žepaste vzmetnice so obdelane z bombažem, filcem ali lanom. Kovinski okvirji so zaščiteni z visokoelastično EMC hladno valjano peno z odprtimi porami. Vsi kovinski deli so razmagneteni. Z robno ojačitvijo pa vzmetnica pridobi dodatno zračnost in ima daljšo življenjsko dobo

Vzmetnica dimenzije 200 x 90 cm vsebuje več kot vzmeti. Vsaka deluje sama zase in le takrat, ko je obremenjena. Več kot je všitih vzmeti v sistem druga poleg druge, boljša je lega telesa. Število vzmeti pri manjšem premeru je v primerjavi z žepastim sodčkastim vzmetenjem (soft-touch) podvojeno.

Kakšna je dobra vzmetnica in kakšnimi triki nekateri proizvajalci zavajajo kupce?

Dobro posteljno jedro, lahko je vzmetnica ali pa ležišče brez vzmeti, lahko uporabniku ponuja takšno podporo in udobje, kakršna potrebuje glede na telesne značilnosti, zdravstvene posebnosti in spalne navade. Ljudje smo si zelo različni, zato izdelujemo toliko različnih vzmetnic, da lahko vsak najde pravo zase.

Da teža vpliva na izbiro ležišča, je znano. Kako pa je z načinom spanja?

Način spanja je poleg telesne teže in višine ključni dejavnik pri izbiri ustreznega posteljnega jedra. Nekdo, ki spi večinoma na trebuhu, ne sme imeti mehkega ležišča. V ledvenem delu se jedro čezmerno upogne, kar povzroča bolečine v križu. Nasprotno pa potrebuje tisti, ki spi na boku, mehkejšo vzmetnico, da ga ta objame, da ne pride do bolečih kolkov, drevenečih rok in podobnega.

Kako pomemben e za dobro spanje vzglavnik? Če bi verjeli reklamam, je primeren le eden, pa vendar, ljudje različno spimo ...

Tudi vzglavnik je pomemben del opreme v postelji. Lahko imate še tako dobro ležišče, a brez pravega vzglavnika vam noč ne bo prinesla dobrega spanca. Tisti, ki spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice. Pri tistem, ki spi na hrbtu, je skoraj povsem vseeno, kakšen vzglavnik ima, saj je ležanje na hrbtu najbolj primeren položaj. Uporabnik, ki spi na trebuhu, pa vzglavnika tako rekoč ne potrebuje.

Otroci še rastejo, pravo posteljo bodo dobili, ko bodo veliki ... Zakaj je pomembno, da ne razmišljamo tako?

Tudi otroci imajo svoje specifične lastnosti. So manjši, lažji, v fazi rasti, njihovo spanje je bolj dinamično … Glede na vse to, otroci potrebujejo enoconsko ležišče. Večconsko ležišče ni smiselno, saj imajo neko časovno obdobje ledveni del v enem predelu ležišča, ko zrastejo, pa že v drugem. Pomembno je tudi, da nimajo pretrdega ležišča, saj so lažji in se jim že srednje trdo ležišče ne prilega tako kot odraslemu.

V obdobju, ko se mnogo otrok spopada z alergijami, je zelo pomembno, da imajo v ležišču naravne materiale, ki jim ne povzročajo dodatnih težav. Otroci v postelji preživijo več časa kot odrasli, zato je pomembno, da je njihovo ležišče kakovostno.

Menjava vzmetnice je velik strošek. Pa vendar, zakaj in kdaj je treba vzmetnico menjati? Globinsko sesanje in čiščenje na kakršen koli drug način najbrž ne zadošča.

V desetletjih se je način menjave vzmetnice in ležišč močno spremenil. Včasih se je eno vzmetnico uporabljalo petnajst do dvajset let, danes pa so navade drugačne in se posteljno jedro menja na sedem do deset let. Razlogi so higienski, zdravstveni, spreminjajo pa se tudi naše spalne navade in telesna teža.

Z redno skrbjo za ležišče, zračenjem sesanjem, pranjem in obračanjem jedra, zagotovimo večjo snažnost in tudi podaljšamo življenjsko dobo ležišča. (vl)