Naš sogovornik, direktor podjetja Marko Peterka, pravi, da so osnovna vodila pri izbiri ležišča telesna teža in višina uporabnika ter spalne navade (hrbet, bok trebuh). Osnovno vodilo kakovostnega in dobrega spanja pa so ležišča iz čim bolj naravnih materialov – tudi zaradi preobčutljivosti številnih posameznikov na alergene iz okolja.

Podjetje Marsen je bilo ustanovljeno aprila 2001, že od vsega začetka pa se ukvarjajo s proizvodnjo ležišč in vzmetnic. Specializirani so za ležišča z žepastim vzmetenjem, ki v njihovem prometu obsegajo večino prodaje. Peterka pravi, da so v zadnjem letu veliko pozornosti posvečali tudi lateksu. Še posebno so ponosni na dejstvo, da lahko ponudijo široko paleto izdelkov iz lateksa, in sicer v višini od 12 centimetrov in vse do 24 centimetrov. Ponudijo vam lahko lateks iz mešanice naravnega in spominskega lateksa, 100-odstotno naravnega lateksa Dunlop, ter naravni lateks Talalay. Za polnila uporabljajo izključno naravne materiale, kot so bombaž, volna, svila in kamelja dlaka. Marko Peterka v pogovoru poudarja prednosti njihovih ležišč iz lateksa, kombiniranih ležišč, letos pa posebno pozornost posvečajo ležiščem in posteljam za tretje življenjsko obdobje.

Najboljše za vaš denar

»Naše poslanstvo je povečevanje kakovosti spanja v Sloveniji. Stranka, ki pride k nam, dobi za svoj denar najboljše ležišče, njegova kakovost pa je seveda odvisna od tega, koliko je vanj pripravljena vložiti. Tudi tisti, ki reče, da potrebuje ležišče za 250 evrov, bo dobil najboljše za ta denar. Zato imamo tako veliko izbiro. Najboljše je ležišče, narejeno po meri posameznika. Do tega pa pridemo tako, da upoštevamo vse informacije, ki bi lahko pripomogle k izboljšanju spanca. Kupec nam mora zaupati, kako spi – ali na trebuhu, boku ali hrbtu, ter koliko tehta in kako visok je. S temi podatki ustrezno razporedimo cone trdote ležišča. Lahko je po vsej ležalni površini enaka trdota, lahko pa so trdote različne. Če gre na primer za kupca, ki je visok 170 centimetrov in izbira ležišče, dolgo dva metra, mu priporočimo petconsko ležišče, še zlasti če spi z vzglavnikom. Za izbiro trdote je pomemben položaj spanja. Nekdo, ki spi na trebuhu, potrebuje nekoliko trše ležišče, če spite na boku, potrebujete srednje mehko ležišče, ker se mora v ramenskem delu deloma podati. Nekomu, ki tehta 120 kilogramov, ne smemo ponuditi ne ležišča iz lateksa in ne žepastega vzmetenja, ker se bo posedlo. Svetujemo mu šlarafijsko vzmetenje, pri katerem so vzmeti štirikrat povezane (Milenium). Lateks je znan po tem, da je nekoliko toplejši, a je žal tudi krivično na »slabšem glasu«. Problem se pojavi pri mešanicah naravnega in sintetičnega lateksa, namreč večji ko je delež sintetičnega lateksa, manj je ležišče zračno in bolj nam je vroče. Najbolj pogost delež je 80 odstotkov naravnega in 20 odstotkov sintetičnega lateksa. Naše podjetje je eno redkih v Sloveniji, ki ima na jedrih ulit žig »100% natur lateks«. Kar je v tujini že zdavnaj nujno »zlo«, se pri nas šele uvaja. Kakovosti jedra torej ne izkazujemo le s splošnim certifikatom, ampak z žigom (odtisom) na vsakem jedru. Ta žig je zelo pomemben. Nekateri prodajalci certificirajo vrsto ležišča, potem pa v različnih serijah pride do razhajanj med splošnim certifikatom in dejanskim stanjem. Mešanice so si na videz podobne, dejansko pa ne. Mi imamo na vsakem jedru žig, ki ni najcenejši, vendar je tako pri nas vsako ležišče posebej certificirano in zanj lahko jamčimo. Letošnja novost na kölnskem sejmu je bil 100-odstotni naravni lateks v kombinaciji s plastjo piramidnega lateksa s končno višino 24 centimetrov. Do sedaj smo bili na tem področju med vodilnimi. V ponudbi smo imeli ležišča iz lateksa, visoka 18 centimetrov, sedaj pa je ta višina do 24 centimetrov in to prinaša še večje udobje. Ta višina je zelo pomembna; nemalokrat se zgodi, da paru ne odgovarja enako ležišče. Sedaj lahko izbereta različna lateksa ali žepasto vzmetenje. Kar zadeva »sredinsko luknjo«, ki lahko nastane pri dveh ležiščih, je sedaj z vidika višine jedra ta težava odpravljena.

Vzmetnice

Vaša ponudba temelji na vzmetnicah z žepastim vzmetenjem. V ponudbi imate ležišča z vzmetmi večjega in manjšega premera, linijo Premium in klasično vzmetenje. Ali lahko razložite razlike?

»Žepasto se od drugih vzmetenj razlikuje po premeru vzmetnega jedra. Dejstvo je, da več ko je vzmeti všitih v sistem, ena zraven druge, boljša je lega telesa. Število vzmeti pri manjšem premeru je v primerjavi z žepastim sodčkastim vzmetenjem (soft-touch) podvojeno.

Vzmeti pri takšnem vzmetenju so vpete v enem ali dvojnem kovinskem okvirju, pripomorejo pa k dobri opori hrbtenice. Vzmeti so všite v sistem ena zraven druge, tako da prosto nihajo in se v primeru, da se partner obrne, tresljaji ne prenašajo. Trdoto vzmetnega jedra uravnavamo z debelino žice. Debelejša ko je žica, kompaktnejše je vzmetno jedro. Vse naše žepaste vzmetnice so obdelane z bombažem, filcem ali lanom. Kovinski okvirji so zaščiteni z visoko elastično hladno valjano peno EMC z odprtimi porami. Vsi kovinski deli so razmagneteni. Z robno ojačitvijo vzmetnica dodatno pridobi zračnost in ima daljšo življenjsko dobo. Rob vzmetnice je potrebno okrepiti zaradi zaščite naravnih materialov, ki so najbolj obremeni pri vstajanju in prihajanju v posteljo. S tem načinom dosežemo kompromis zračnosti, zaščito naravnih materialov in prevleke.

Manjši premer pet- ali sedemconskega jedra (s podano telesno višino) pripomore k natančnejši podprtosti v ledvenem in vratnem delu telesa. Vzmetnica telo objame in daje v kombinaciji s spominskim lateksom in spominsko peno občutek lebdenja.

Zadnja naša novost je linija Premium, ki je nadgradnja vzmetnic z vzmetmi manjšega premera. Vsako vzmetnico izdelamo za posameznega naročnika. Ta ležišča so za najbolj zahtevne kupce. Na primer vzmetnica Mirage plus ima vse uporabljene materiale naravnega izvora. Ležalne cone pri tem modelu še dodatno pridejo do izraza, ker je dodana plast mehke konjske žime tam, kjer je to najbolj pomembno.«

Poudarjate tudi pomen dobrega vzglavnika?

»Vsak vzglavnik je zgodba zase, njegova izbira pa je spet odvisna od spalnega položaja. Nekdo, ki spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice. Pri tistem, ki spi na hrbtu, je skoraj povsem vseeno, kakšen vzglavnik ima, saj je ležanje na hrbtu najbolj primeren položaj. Uporabnik, ki spi na trebuhu, ga tako rekoč ne potrebuje. Imamo celo vrsto vzglavnikov različnih višin in velikosti, a najprej si moramo izbrati ležišče in šele potem vzglavnik.«

Postelje za tretje življenjsko obdobje

Omenili ste, da boste letos posebno pozornost namenili tudi ležiščem za tretje življenjsko obdobje. Kaj to pomeni?

»Ta ležišča imamo v svoji ponudbi že vrsto let, letos bomo le okrepili oglaševanje oziroma, kot jaz temu pravim, seznanjanje naših kupcev. Prav tako pa imamo v ponudbi različne dodatke, kot so trapezi za pomoč pri vstajanju s postelje. Specialne bolniške postelje so drage, človeku pa se neredko zgodi, da mora v postelji preživeti mesec, dva ali tudi več. Naše postelje so kompromis med ceno in kakovostjo, vendar ne na škodo kvalitete. Z električnimi podlogami in specialnimi vzmetnicami se cene naših specialnih postelj, ki preprečujejo preležanine, gibljejo med 800 in 1000 evri. Gre za kakovostno posteljo, ki jo bo vsak uporabnik rad uporabljal tudi, če ne bo imel več težav s preležaninami. Drug naš pristop pa so postelje, namenjene starejšim in tistim, ki zaradi različnih težav težko sedejo na relativno nizke postelje. Sicer ni najboljši primer, ampak vseeno. Ali veste, zakaj se številni vozniki odločajo za nakup terenskih avtomobilov ali enoprostorcev? Zato, ker težko sedejo v nizek avtomobil, omenjeni avtomobili pa imajo sedeže visoko. Doma pa imajo nizko posteljo. Tukaj enostavno ni logike. Zato smo začeli izdelovati višje postelje, pri katerih mora biti od tal do vrha vložka najmanj 60 centimetrov.«

To ste lahko storili tudi zato, ker imate lastno proizvodnjo postelj?

»Drži. Višino smo prilagodili z okvirjem, prav tako pa jo prilagajamo tudi z višino posteljnega vložka. Našim kupcem ne ponujamo samo vložkov, ampak kompletne sisteme. Se pravi okvir, letveno podlogo, ležišče in vzglavnik. Posteljo povsem prilagodimo vsakemu kupcu osebno. Na ta način smo postelje in naše podjetje kupcem še dodatno približali.«

Marija Draksler