Kljub hitremu okrevanju ameriškega gospodarstva, upadanju brezposelnosti, je bilo ob avgustovski deflaciji na tehtnici še vedno preveč tveganj. Večina teh izvira iz negotovih razmer v svetu, ki so posledica ohlajanja gospodarstev v razvoju, predvsem Kitajske, s katero so ZDA tesno gospodarsko povezane.

Toda že sedaj se začne čakanje na naslednje zasedanje Fed, ki bo potekalo čez mesec in pol. Strokovnjaki so namreč prepričani, da bo Fed najverjetneje že letos začel z obratom v denarni politiki. Poplava poceni denarja namreč marsikje po svetu že pomaga napihovati obvezniške in tudi borzne balone. Kitajski je denimo že počil, naloga centralnih bank pa je, da priprejo pipice, preden se to zgodi v EU ali ZDA, kjer so finančni trgi precej tesneje prepleteni z gospodarstvom. Na Wall Streetu so sicer danes očitno slutili, da se Fed ne bo odločil za dvig obrestnih mer. Borzni tečaji so bili cel dan rahlo v zelenem, po objavi novice o ohranitvi ničnih obrestnih mer so celo nekoliko padli, nato pa še bolj poskočno zakorakali v zeleno.

In kaj pomeni (ne)odločitev Fed? Denar bo v bližnji prihodnosti še vedno poceni, potrošnja bi morala posledično rasti, prav tako investicije, saj bodo podjetje še vedno lahko najemala posojila po rekordno nizkih obrestih. Obveznice bodo ostale malo tvegana, a neprivlačna naložba, zaradi česar bo več možnosti za nadaljnjo rast delniških tečajev in morebitnega pregrevanja nepremičninskega trga.