Svetovne borze, tudi slovenski vlagatelji so ta teden precej osredotočeni na zasedanje ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki bo imela konec tedna na dnevnem redu odločitev o zvišanju ključne obrestne mere. Vsi vlagatelji veliko pozornosti namenjajo novicam iz Kitajske. Dogajanje na borzi v Šanghaju, kjer so razpoloženje vlagateljev krojili najnovejši ponovno padajoči gospodarski kazalniki, v Aziji povzroča močne razprodaje delnic že nekaj mesecev. Tudi naftni trg je v pričakovanju zasedanja Ameriške centralne banke (Fed) previden, vsako rast cen nafte pa omejujeta šibko povpraševanje in prenasičenost trga z zalogami.

Vlagatelji se trenutno bolj nagibajo k možnosti, da dviga ključne obrestne mere konec tedna ne bo. Pričakujejo ga šele v naslednjih mesecih oziroma šele v začetku leta 2016. Razlog za spremembo Fedovih načrtov je predvsem v slabših makroekonomskih podatkih in v dogajanju na svetovnih borzah, predvsem pa zaradi kitajske krize oz. ohlajanja drugega največjega svetovnega gospodarstva, ki v svetovno gospodarstvo vnaša novo negotovost.

Dviga obrestnih mer nismo videli že od leta 2006, kar je najdaljše obdobje nizkih obrestnih mer v zgodovini, zato je Fed pred zelo zahtevno odločitvijo. Trg dela se že nekaj časa približuje popolni zaposlenosti, rast je precej trdna, vendar pa inflacija zaostaja za postavljenimi cilji.

Vpliv dviga ključne obrestne mere na šibek trg ljubljanske borze bo majhen, a ne bo deloval pozitivno, saj lahko tečaje potisne v še bolj rdeče številke. Slaba likvidnost in zaustavitev nekaterih prodajnih postopkov slovenskih družb sta »ubili« optimizem vlagateljev v slovenske delnice, zato danes med kupci večinoma prevladujejo redki tujci. Dvig obrestnih mer bi znal dodatno zmanjšati število tujih vlagateljev, saj bo podražil denar in s tem dvignil zahtevano donosnost naložb. Po drugi strani pa lahko boljši četrtletni rezultati nekaterih ključnih družb na slovenskem trgu vrnejo nekaj optimizma. A za to bo verjetno treba počakati na prihodnjo pomlad.