Obstaja kar nekaj vrst zelenjave in sadja, ki izvrstno dopolnijo prehrano vašega hišnega ljubljenčka, medtem ko so druge, za človeka sicer povsem užitne vrste, lahko živalim nevarne. Pri izboru (količine) teh živil pa upoštevajte, da so psi vsejedi, mačke pa bolj mesojede živali, ki težko prebavljajo nekatero hrano.

Katera živila lahko ponudite?

Tako psom kot mačkam lahko na krožniku postrežete jabolka brez pečk oziroma jedra, saj je le-to lahko strupeno za živali. Poleg jabolk so zdrave in dobre za prebavo tudi borovnice, jagode, lubenice brez pešk, zamrznjene banane, zeleni fižol, surovo ali kuhano korenje, brokoli, kuhan sladki krompir brez začimb in masla, bučke, zelena solata, špinača, nesoljena koruzna pokovka, mačja meta in seveda mačja trava.

broccoli_cat.jpg

Katere hrane se izogibajte?

Po drugi strani pa vam priporočamo, da hišnim ljubljenčkom nikakor ne ponujate grozdja in rozin ter česna in čebule, saj vsebujejo kemikalije, ki so lahko celo smrtno nevarne za njihovo zdravje. Obenem jim med drugim škodujejo paradižnik, avokado, gobe, sadje s koščicami, na primer breskve, češnje, slive, in razni oreščki.

dog_and_grapes.jpg

Kako pripravite živila?

Vso priporočeno zelenjavo dobro prekuhajte in popecite, narežite na majhne koščke in jo živali ponudite le v majhnih količinah naenkrat – tako boste namreč preprečili davljenje in prevelik vnos ogljikovih hidratov. Zdrave dobrote bodo na dolgi rok okrepile imunski sistem živali in upočasnile staranje. Seveda pa je še vedno treba opazovati svojega štirinožnega prijatelja, kako zelenjava oziroma sadje vplivata nanj. Če opazite vedenjske spremembe, žival takoj prenehajte hraniti z novimi živili.