Malokdo ve, kaj bi rad v življenju

Čeprav višji strokovni sodelavec na zbornici Mitja Korunovski ugotavlja, da večina devetošolcev sploh ne ve, kaj bi rada počela v življenju, pa izkušeni mojstri dobro vedo, kako pri mladih vzbuditi zanimanje za določeni poklic. Mizar Drago Strahovnik iz Žalca jim najprej pove, da se danes tudi v mizarstvu uporabljajo sodobne tehnologije. »To je lep, zanimiv poklic. Od človeka zahteva natančnost, vztrajnost in poznavanje drugih strok. Vedno poudarjam, da je mizarska stroka interdisciplinarna veda, saj združuje strojništvo, kemijo, fiziko, mehaniko, statiko in še bi lahko naštevali. Ne bom rekel, da z mizarstvom obogatiš, zagotovo pa se da z njim zelo dobro živeti. Moj slogan je 'Od zibke do truge so naše usluge',« pravi Strahovnik, ki je z mizarstvom prišel v stik že v zelo zgodnjih otroških letih.

Na Ulici obrti ga nekateri devetošolci sprašujejo, kakšne so na področju mizarstva možnosti za nadaljnje izobraževanje. Vsakemu pove, da se lahko najprej izuči za mizarja, kasneje pa lahko postane tudi doktor znanosti lesarstva. »Svetujem jim, naj gredo po stopničkah in da lahko po končanem poklicnem izobraževanju dosežejo še marsikaj. Tudi znameniti arhitekt Niko Kralj je začel kot mizar. Bil je moj predavatelj na fakulteti. Prava legenda. Imel je izjemno zanimiva predavanja. Mladim rad spregovorim o njegovi zanimivi poklicni poti,« še dodaja Strahovnik.

Poleg poklica mizarja lahko mladi na Ulici obrti izvedo vse tudi o poklicih avtoserviser, avtokaroserist, elektrikar, pek, slaščičar, izdelovalec oblačil in modni oblikovalec. Samostojni podjetnik Krešo Antonič iz Celja je mojster na področju elektroinštalacij in sodeluje z obrtno zbornico pri promociji poklicev že od leta 2008. »Vedno manj otrok se vpisuje na strokovne šole in to bi radi spremenili. V našem poklicu ni težko preživeti, res pa je, da moraš imeti voljo do dela. Elektrikar ne bo nikoli ostal brez dela. Ljudi s tem poklicem boste našli na zavodu za zaposlovanje samo, če so lenuhi in nočejo delati. Takim pa res ni pomoči,« je prepričan Antonič.