Naši lesovi bodo kmalu polni gob, ki so brezplačna dobrina, če jih naberemo sami. Pri tem se vselej držimo zlatega pravila, da naberemo samo tiste gobe, ki jih nedvomno dobro poznamo. Gob načeloma ne podarjamo, kvečjemu cele, da jih je mogoče prepoznati, kar je v primeru, da jih prej očistimo in zrežemo ali celo že vložimo, nemogoče. Zastrupitve z gobami so namreč precej pogoste, zato podarjanje gob pomeni veliko odgovornost. Večino običajnih gob, kot so jurčki, lisičke, strešnice in podobno, pozna vsak ljubiteljski gobar in jih vsakdo rad vidi na svojem krožniku, obstajajo pa tudi gobe, ki so užitne in okusne, številni pa se jim ogibajo le zaradi videza ali celo imena. Lep primer je črna trobenta, za katero marsikdo misli, da ni užitna. Njeno ljudsko ime je namreč mrtvaška trobenta, kar vzbuja odpor, svoje pa doda njena v vlažnem vremenu črna barva. Najraje raste pod bukvami, hrasti in kostanji, in to v skupinah, tako da jih hitro naberemo za polno košaro. Črne trobente so izjemno okusne, zato jih pogosto sušijo in meljejo za začimbe gobovim in mesnim jedem. Po kakovosti so primerljive z lisičkami, nekateri jih celo zamenjujejo z užitnimi sivimi lisičkami, ki so jim precej podobne, le trosovnico imajo letvasto, trobente pa gladko. Ko se pred nami znajdejo črne trobente, se torej ne zmrdujmo, temveč iz njih pripravimo kaj slastnega. Enostavno jih popražimo na čebuli in česnu, dodamo riž in zalijemo, da nastane okusna rižota. Zanimiv je praženec, za katerega pripravimo enako testo kot za cesarski praženec, le da ga ne sladkamo, namesto cimeta pa mu dodamo poper in peteršilj. S takšnim testom debelo zalijemo narezane in s šalotko popražene trobente in popečemo z obeh strani ter natrgamo kakor navaden »šmorn« in postrežemo s solato. Še enostavneje je na maslu na hitro popražiti narezane trobente, jih zaliti z razžvrkljanimi jajci in primešati malo smetane – imenitna obloga za kruh.

Zavitek iz črnih trobent

Potrebujemo 500 g vlečenega testa, 800 g črnih trobent ali 400 g črnih trobent in 300 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 stroka česna, 4 žlice olivnega olja, lonček kisle smetane, morsko sol, vejico peteršilja, sveže zmlet črni poper, malo sveže odprte mineralne vode.

Gobe očistimo in zrežemo na drobne kose. Če bomo dodali meso, ga narežemo na drobne kocke. Čebulo in česen olupimo in ločeno drobno sesekljamo. Peteršilj sesekljamo. V ponev damo 4 žlice olja in sesekljano čebulo, pristavimo in popražimo, da čebula postekleni. Tik pred koncem dodamo česen in ko ta zadiši, takoj primešamo gobe (in meso). Pražimo, da se vsa tekočina ukuha. Tik pred koncem gobe začinimo s soljo, peteršiljem in sveže mletim poprom, premešamo in odstavimo. Pečico segrejemo na 250°C. List vlečenega testa pokapljamo z mineralno vodo in oljem. Nanj položimo drug list testa, ki ga poškropimo enako. Če smo testo pripravili sami, seveda poškropimo samo eno plast. Po vsej površini testa razporedimo nekaj kisle smetane in razgrnemo del gob (in mesa). Testo zvijemo, zvitek pa položimo v naoljen pekač. Enako pripravimo zvitke s preostalimi sestavinami in pri tem pazimo, da se nam količine izidejo. Pekač postavimo v segreto pečico za toliko časa, da zvitki po vrhu porumenijo, potem pa temperaturo v pečici znižamo na 200°C in zvitke pečemo še približno 20 minut. Še vroč zavitek narežemo in ponudimo, lahko ga oblijemo z na sobno temperaturo ogretim navadnim jogurtom ali postrežemo s sezonsko solato kot lahko samostojno jed.