Jedilne buče, kot jim radi rečemo, izvirajo iz časov praprebivalcev Mehike. Uživali so jih kot hrano poleg koruze ter fižola, uporabljali kot zdravilno sredstvo, iz posušenih pa so izdelovali tudi inštrumente. Po odkritju Amerike smo bučo zasadili tudi v Evropi, kjer je dolgo veljala kot hrana za revne, saj na majhni površini bogato obrodi. Danes poznamo več kot 800 sort buč, gojijo pa jih povsod po svetu in so primerne za vrsto tako sladkih kot tudi slanih jedi. Nekdaj je veljalo, da je buče še najbolje jesti tako, da jih najprej poje nekdo drug, tega pa potem spečemo in damo na mizo. Marsikdo se te modrosti drži še danes, bolj izkušeni jedci pa si tisto, kar je bilo nekoč rezervirano za pujse, pustijo prinesti na mizo. In to ne kar tako za silo scmarjenih jedi iz buč, ki bi jih jedli, ker česa boljšega ne bi bilo pri roki. Vešči kuharji iz buč pripravljajo vrhunske mojstrovine, ki ne pustijo ravnodušnih še tako izbirčnih sladokuscev. Že Indijanci so pripravljali sladko specialiteto tako, da so v izdolbeno bučo nalili mleko, dodali med in začimbe ter vse skupaj spekli na ognju. Odličen je sladki bučni zavitek, ki ga pripravimo enako kot jabolčnega, vsakdo pozna tudi bučne semenke, ki jih je prijetno grizljati kar tako ali morda ob vrču piva. Iz njih stiskajo bučno olje, to edinstveno specialiteto, ki izvira s severovzhoda naše dežele in je svetovna posebnost. Z njim poleg solat med drugim pripravljajo celo čokolado, izredno lepo se ujame tudi z vaniljevim sladoledom. Manj znano je, da bučno olje ni primerno le za hladne jedi, ampak lahko z njim tudi kuhamo in pečemo. Denimo čebula, spražena v bučnem olju, je imenitna osnova za praženi krompir. Pristojni strokovnjaki so s poskusi dognali, da bučno olje brez težav prenaša še višje temperature od običajnih rastlinskih olj, tako da je tudi v ponvi povsem varno. In ko smo že pri tem – znanstveno je dokazano, da bučno olje učinkovito preprečuje bolezni prostate. Jesenska specialiteta so razne bučne juhe, pire iz buč in krompirja, ki ga pripravimo enako kot krompirjevega, znana so sladka bučna peciva, gratinirana buča iz pečice in še kaj. Sladokusci poznajo tudi bučo na žaru, bučni golaž, z bučami polnjene lignje in še vrsto imenitnih jedi. Nekateri iz njih pripravljajo celo kompot, iz buče pa lahko pripravimo tudi torto; meso buče skuhamo v prošku, sladkem desertnem vinu, in zmečkamo v pire. Primešamo zdrobljene mandljeve piškote, penasto umešana jajca s sladkorjem, kanec ruma in kakav s pecilnim praškom. Nalijemo v tortni model in spečemo…

Bučni golaž po kranjsko

Potrebujemo 500 g očiščene buče, 2 čebuli, 1 rdečo papriko, 2 para kranjskih klobas, 2 žlici bučnega olja, 2 žlici kisle smetane, brizg kisa, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 žlico mlete rdeče paprike, ščepec mlete kumine, 4 stroke česna.

Očiščeno bučno meso narežemo na približno dva centimetra velike kocke. Papriko očistimo in grobo narežemo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V posodo vlijemo bučno olje, dodamo sesekljano čebulo. Pristavimo in med mešanjem posteklenimo. Popraženo čebulo posujemo z mleto rdečo papriko, premešamo in pokapamo s kisom. Dodamo kocke bučnega mesa, narezano papriko, sol, poper, kumino in sesekljan česen. Premešamo in zalijemo z malo štajerskega ali prekmurskega vina, pokrijenmo in počasi dušimo, da se bučne kocke zmehčajo na zob. Klobaso narežemo na kolesca, ki jih zelenjavi dodamo približno pet minut pred koncem dušenja. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Sestavinam primešamo kislo smetano in sesekljan peteršilj. Odstavimo in postrežemo kot samostojno jed. Zraven ponudimo enako vino, kot smo ga uporabili že med kuhanjem.