Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po mesecih trenj včeraj vendarle obiskala UKC Ljubljana. O razmerah v bolnišnici, na katere zadnje mesece opozarjajo skrb zbujajoče ugotovitve nadzornikov pri otroški srčni kirurgiji in v primeru Radan, se je pogovarjala z novim vršilcem dolžnosti direktorja Andrejem Baričičem. Po obdobju zelo omejenih stikov z največjo bolnišnico v času vedejevstva Simona Vrhunca se je ministrica sestala tudi z vodilnimi na klinikah in oddelkih, ki so pogosto zaman opozarjali na slabe razmere za zdravljenje bolnikov.

Spremembe na intenzivnih oddelkih

Malo pozornosti so bila, preden so se pokazale širše razsežnosti dogajanja na nevrološki kliniki v primeru Radan, na primer deležna opozorila o preobremenjenosti in pomanjkanju zaposlenih na intenzivnih oddelkih za zdravljenje najtežjih bolnikov. Eden od pomembnih vzrokov za takšne razmere so bile stroge omejitve zaposlovanja in druge varčevalne zahteve, ki so sicer dediščina kriznih let, a jih je obdržala tudi aktualna vlada.

Kolar-Celarčeva napoveduje, da bo v prihodnje bolje. Med drugim si bo tako prizadevala, da bo za bolnike skrbelo dovolj veliko število zaposlenih, je obljubila. Napoveduje tudi boljše pogoje dela in stimulativno nagrajevanje zaposlenih, ki bo upoštevalo kakovost in varnost zdravljenja.

Da so razmere na intenzivnih oddelkih težke, se strinja tudi Baričič. »Zaposleni v mnogih primerih kažejo iztrošenost. Psihični pritiski so veliki, še zlasti v primeru neželenih izidov zdravljenja. Če družbena klima neželene izide interpretira kot napako posameznika, mnogi pod takimi obremenitvami ne zdržijo,« opaža. Po njegovem bo treba poskrbeti za motivacijo zaposlenih, da bodo verjetneje ostali na teh zahtevnih delovnih mestih. Strokovni direktor UKC Ljubljana prof. dr. Sergej Hojker pa je spomnil, da bodo delo na intenzivnih enotah olajšali tudi novi prostori zanje v bodočem diagnostično-terapevtskegem centru (DTS).

Novi prostori za internistično urgenco, za kirurgijo še ne

Kolar-Celarčeva je včeraj zatrdila, da se je za obisk največje bolnišnice odločila tudi zaradi napredka pri tem projektu. »Ko ste spraševali, zakaj ne grem na obisk v UKC kot drugi ministri na začetku mandata, sem povedala, da hodim na obiske, če lahko prinesem dobre novice,« je dejala novinarjem. Pogodbo s Kolektorjem Kolingom v vrednosti 21,8 milijona evrov, ki omogoča začetek del, so sicer podpisali že julija, Kolar-Celarčeva pa napoveduje, da bodo gradnjo budno spremljali.

Tokratna faza gradnje bo omogočila predvsem boljše pogoje za zdravljenje bolnikov na internistični urgenci, medtem ko bodo v urgentnem kirurškem bloku na primernejše prostore še čakali. Razpis za preostanek gradnje objekta DTS se, če bo denarja dovolj, obeta prihodnjo pomlad, pričakuje Kolar-Celarčeva. nk