Hitro poiščete številko monterja, ki je toplotno črpalko montiral, ga pokličete, on pa se ne oglasi ali pa se oglasi in vam pove, da je naslednje tri tedne na dopustu in da vam ne more pomagati ali pa vas morda kar zavrne, češ da nima časa. Naslednji smiselni korak bi bil, da se obrnete na uvoznika, vendar se v tistem trenutku spomnite, da je monter »založil« izvirnik navodil, kjer so bili zapisani kontaktni podatki uvoznika skupaj z garancijsko izjavo… Nočna mora, kajne?

Strokovna montaža

Naš namen ni namigovati, da si monter ne sme privoščiti zasluženega letnega dopusta. Daleč od tega. Želimo le poudariti, kako pomembno je, da izberete monterja, ki k montaži pristopi strokovno, ki poskrbi, da prejmete navodila za uporabo z izpolnjeno garancijsko izjavo. Dolžnost uvoznika pa je, da v primeru odsotnosti monterja v doglednem času priskrbi serviserja, ki bo težavo odpravil, pa četudi le začasno, dokler se vaš monter ne vrne z dopusta.

Izbira monterja je torej ravno tako pomembna kot izbira toplotne črpalke. Laično povedano, če na drag in hiter športni avtomobil v domači lopi namestimo poceni in nekakovostne pnevmatike, oprijem s cestiščem in občutek pri vožnji najverjetneje ne bo tako dober, kot če to montažo izvede izkušen vulkanizer, ki pri svojem delu uporablja pnevmatike priznanih proizvajalcev. S poceni pnevmatikami tudi bistveno povečamo možnost, da bodo na mokrem in spolzkem cestišču v ovinku nad njimi prevladali zakoni fizike in nas bo centrifugalna sila odnesla s ceste. Vendar vrnimo se k toplotnim črpalkam.

Redno vzdrževanje

Predvidena življenjska doba toplotne črpalke je petnajst do dvajset let. Predpogoj za to pa je seveda redno vzdrževanje. Tudi pri toplotnih črpalkah velja enako kot povsod drugod: preventiva je bistveno enostavnejša in cenejša kot kurativa. Predviden letni servis toplotne črpalke ni pretirano obsežen in navadno ne zajema načrtovane menjave komponent. Kot tak tudi ne predstavlja večjega stroška za končnega uporabnika. Je pa kritičen za kakovostno in učinkovito delovanje toplotne črpalke.

Kaj hitro se lahko zgodi, da večji del površine prenosnika toplote v zunanji enoti prekrije jesensko listje. Taka težava je hitro rešljiva, vendar kaj pa usedline delcev, ki se nabirajo v dolgih letih uporabe? Pravi monter se zaveda, kako pomembna je zadovoljna stranka tudi leta po montaži, in bo znal zunanjo enoto temeljito prečistiti, da bo lahko učinkovito obratovala kot prvi dan po montaži. Pomembno pa je tudi, da je monter iz vaše neposredne bližine – odzivnost monterja iz sosednjega mesta bo zagotovo boljša kot odzivnost monterja, ki je oddaljen več sto kilometrov.

Kakšno vlogo pri vsem tem pa lahko odigra uvoznik toplotne črpalke? Uvoznik v tem primeru nastopa kot vezni člen med končno stranko in monterjem. Pri podjetju Airabela, d. o. o., smo se ravno iz tega razloga odločili postaviti razstavni salon v samem osrčju Slovenije, v našem glavnem mestu, Ljubljani. Na Šmartinski cesti, eni glavnih vpadnic, smo tako postavili salon, kjer imamo razstavljene najpopularnejše modele toplotnih črpalk in klimatskih naprav. Vabimo vas, da nas obiščete in se pozanimate, katera toplotna črpalka ali klimatska naprava bi bila popolna izbira za vaš dom. Vedno se trudimo z našimi nasveti ostati transparentni in iskreni, zato vam nikoli ne bomo svetovali nakupa, če bo očitno, da toplotna črpalka ni prava rešitev za vaš primer.

Ogled in nasvet

Salon Airabela stoji na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani, nasproti Šmartinskega parka. Vsak delovnik se lahko pri nas oglasite, si klimatske naprave in toplotne črpalke ogledate v živo in se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujete o pravilni izbiri. Z veseljem vam bomo svetovali glede postavitve in vgradnje ter vam prek izračuna toplotnih izgub vašega objekta, v kolikor točnega izračuna še nimate, podali tudi prvo oceno stroškov ogrevanja. Menimo, da so iskreni nasveti in srčnost bistvenega pomena za dober odnos in zadovoljne stranke, kar je seveda naš končni cilj.

Vljudno ste torej vabljeni v naš razstavni salon, kjer bomo v prijetnem okolju pokramljali ter skupaj poiskali najboljšo rešitev za vaš objekt.

www.airabela.si