Vsi centralni ogrevalni sistemi imajo seveda popolnoma enak cilj – udobje v vseh prostorih! Le malokdo bi se v današnjih časih prostovoljno odločil za bivanje v hiši, ki bi imela ogrevan samo en prostor. Glavna tema članka pa ni centralno ogrevanje, temveč toplotne črpalke. Naj vam zaupam, da jo v svoji hiši že imate. Gre seveda za hladilnik. Ta je dejansko toplotna črpalka zrak-zrak, ki znižuje temperaturo zraka v zaprtem prostoru ter odvečno toploto odvaja v okolico.

Zakaj toplotna črpalka

Toplotne črpalke torej vsi že poznamo. Spomnimo se tudi starih zanesljivih hladilnikov, ki so obratovali, dokler jim niso odpadla vrata, torej tu o zanesljivosti ni dvoma. Tema, ki zahteva našo pozornost, pa je učinkovitost.

V zadnjih časih se namesto statičnega koeficienta učinokovitost (COP) vse bolj uveljavlja koeficient sezonske učinkovitost (sCOP – seasonal coefficient of performance), ki kot skupek več COP pri različnih temperaturah okolice bistveno boljše izraža učinkovitost toplotne črpalke v dejanskih razmerah. Še več, inverterske toplotne črpalke gradijo na vztrajnosti sistema, zato so popolna izbira za vzdrževanje stalnega udobja v hiši. Ravno inverterska tehnologija je bila zadnja večja (r)evolucija, ki je povzročila večji preskok v učinkovitosti pri tovrstnih ogrevalnih sistemih.

Kateri so torej glavni razlogi za odločitev za vgradnjo toplotne črpalke? Prihranek, ki ga prinaša, je seveda najbolj mamljiv, vendar ne smemo pozabiti na udobje. Inverterske toplotne črpalke gradijo na vztrajnosti sistema, zato je vzdrževanje konstantne temperature v vseh prostorih najbolj zaželen stranski učinek toplotne črpalke. V današnjih časih, ko se cene energentov na tujih trgih spreminjajo iz dneva v dan, je najbolje, da se ogrevamo na nekaj, kar »raste na domačem vrtu«. Seveda najprej pomislimo na les, vendar vsak med nami nima dostopa do svoje zaplate gozda, poleg tega pa oskrba in kurjenje z lesom zahtevata za marsikoga preveč priprav in dela. Rešitev je v električni energiji, ki jo v Sloveniji proizvajamo skorajda lokalno in večinoma iz obnovljivih virov energije. V primeru električne energije iz hidroelektrarne so obnovljivi viri energije v igri dvakrat – prvič pri proizvodnji električne energije (voda) ter drugič pri proizvodnji toplote (zrak). Hkrati torej varčujemo in skrbimo za okolje.

Kdo je kandidat za toplotno črpalko

Toplotna črpalka je primerna za vse vrste ogrevalnih sistemov, le pravilno vrsto je treba izbrati. Kdo je torej primeren kandidat? Prav vsi! Vsi, ki se odločajo za energetsko prenovo svojega doma. Daikin kot svetovno znan proizvajalec toplotnih črpalk in večni inovator na tem področju ima v svoji ponudbi toplotno črpalko skorajda za vsakogar. Žal pa univerzalne toplotne črpalke ni. Za vsak posamezen primer je potreben razmislek, saj lahko slab nakup ogrevalnega sistem povzroči precej sivih las. Iz tega razloga smo se v podjetju Airabela, d. o. o., odločili, da v središču Slovenije toplotne črpalke Daikin Altherma postavimo na ogled. V našem razstavnem salonu si jih lahko ogledate in se posvetujete o pravilni izbiri. Tako mi kot tudi monter, ki vam bo toplotno črpalko vgradil, imamo najraje zadovoljne kupce, pri tem pa so podpora in ustrezne informacije bistvenega pomena.

Kako deluje toplotna črpalka

Čeprav večina ljudi gleda na toplotno črpalko kot na črno škatlo, v katero elektrika vstopa in iz katere izstopa toplota, pa je v resnici njeno delovanje zelo preprosto. Že iz imena lahko sklepamo, da je to naprava, ki črpa toploto iz okolice ter jo dovaja v objekt preko ogrevalnega sistema. Vse toplotne črpalke vseh proizvajalcev izkoriščajo fazne spremembe hladiva za svoje delovanje. Slišati je zapleteno, a v resnici ni. Pri različnih tlakih se snovi različno obnašajo. Pomislite le na ekonom lonec, kjer voda zaradi višjega tlaka vre že pri manj kot 100°C. Hladivo v zunanji enoti toplotne črpalke preko izparevanja tako prejme toploto, v notranji pa jo preko kondezacije odda. Toplotne črpalke se torej razlikujejo le po učinkovitosti delovanja, zanesljivosti in kakovosti regulacije. Izbira ustrezne toplotne črpalke je očitno še vedno ključna.

Nižji stroški ogrevanja so lahko glavni motiv za energetsko prenovo, vendar pa se v njih skriva še nekaj drugega. V primerjavi s prejšnjim sistemom stroški ogrevanja neposredno pričajo o izboljšani učinkovitosti ustvarjanja toplote. Za namene preliminarnih izračunov imamo pri podjetju Airabela, d. o. o., na voljo programsko orodje podjetja Daikin, s pomočjo katerega je možno simulirati ogrevalno sezono za vsak objekt posebej in tako preko izračunov ponuditi prvo oceno stroškov ogrevanja z novo toplotno črpalko Daikin Altherma.

Daikin - Airabela

Podjetje Daikin iz Japonske ima več kot devetdesetletno tradicijo inovatorstva ter zanesljivosti na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav. Toplotne črpalke, prilagojene evropskemu podnebju, so razvite in izdelane v Evropi. Sedež podjetja Daikin Europe skupaj z razvojnim centrom je namreč v Belgiji.

Vse vitalne komponente toplotnih črpalk so izdelek skupine Daikin, večina vgrajene tehnologije pa njegov lasten patent. To jim daje prednost pred drugimi toplotnimi črpalkami na trgu, tako pri učinkovitosti kot tudi pri dostopnosti.

Brez zadržkov lahko torej trdimo, da je za vsakogar na voljo ustrezna rešitev. Vse, kar morate storiti, je, da izbranega monterja povprašate za več informacij ter seveda ogled objekta, ki je ključnega pomena za izdelavo ustrezne ponudbe. Za informacije se lahko obrnete tudi neposredno na nas, podjetje Airabela, d. o. o., uvoznika in distributerja toplotnih črpalk Daikin Altherma. Pišete nam lahko na info@airabela.si ali se oglasite v našem razstavnem salonu na Šmartinski 58a v Ljubljani, kjer je razstavljena večina modelov toplotnih črpalk in klimatskih naprav proizvajalca Daikin.