Zamislimo si torej, da imamo pred sabo manjši okvir iz lesenih letvic, odžaganih pod kotom 45 stopinj, pri katerem narobe hodi kakšen milimeter. Vsaj ena stranica je torej predolga ali pa je napačen kot, pod katerim so odžagane stranice. Napačna dolžina je običajno posledica površnosti. Nevestno zarisana mera ali napačno postavljen žagin list hitro ukrade več kot milimeter in nekaj takšnih napak lahko poruši skladnost celotnega projekta.

S čim meriti

Izmera pravilne razdalje je prvi korak. Pri posameznem projektu pogosto potrebujemo različna merila, saj ima vsako svoje prednosti in slabosti. Za merjenje stranic sta nujna tračni ali lesen zložljivi meter, manjše mere izmerimo z manjšim ravnilom ali kotnikom. Kotnik je eno bolj natančnih meril, saj ima napisane mere na notranji in zunanji strani krajšega roba, tako da lahko širino deske izmerimo do milimetra natančno, vedno pa merimo res najkrajšo razdaljo. Pri merjenju s tračnim metrom je priporočljivo, da kovinski trak nekoliko nagnemo in merilno skalo pritisnemo ob les. Tako se spet izognemo manjšim napakam, medtem ko lahko pri ravnilu dosežemo podobno, če ravnilo dvignemo in merimo ob robu. Kakšnemu merjenju se lahko izognemo tudi z uporabo odrezane mere. Razdalja med policami bo vedno enaka, če polico pred označevanjem podpremo s kosom lesa.

Kako označiti

Oznake vedno zarisujemo z ošiljenim svinčnikom, lahko tudi s tehničnim svinčnikom. Ploščatega mizarskega se zaradi slabše natančnosti raje izogibajte, razen če ste že na stopnji načrtovanja kakšnega ostrešja ali vsaj vrtne ute, kjer si lahko privoščite kakšno napako več. Pogost razlog za slabo natančnost je tudi napačen položaj svinčnika. S svinčnikom moramo zarisati tik ob robu ravnila, zato ga moramo držati pod kotom. Konica svinčnika se lesa takrat dotika na istem mestu kot rob ravnila. Sami nismo vedno vestni in pod roke pridejo raznorazna manj primerna pisala in skrivljeni žeblji, s katerimi delamo oznake v les. Vseeno pa nam veliko pomeni, ko imamo pri roki ošiljen svinčnik. Mizarji si jih za uho ne zatikajo brez razloga, vi pa imejte v delavnici na razpolago vsaj toliko pisal, da si lahko privoščite, da kakšnega izgubite brez potrebe po mučnem iskanju edinega svinčnika v delavnici.

Preverite delovanje naprav

Na natančnost pa ne vpliva zgolj naša roka. Predvsem pri uporabi električnih orodij pride do izraza pravilna namestitev naprav in točnost njihovih vodil. Ko orodje nastavimo na obdelovanje lesa pod določenim kotom, je pomembno, da je vijak za pritrjevanje trdno privit, a tudi oznake na orodju lahko lažejo. Nove naprave je pred uporabo priporočljivo preveriti s kotnikom ali geotrikotnikom, potem pa je pametno občasno to tudi ponoviti. Z namizno žago odžagajte les pod različnimi koti in preverite njihovo ustreznost. Ne bodite prehitro zadovoljni, iščite popolnost. Napake kotov se z razdaljo povečujejo, zato kotov ne določajte približno – kovinski kotnik je tu vaš najuporabnejši pripomoček. Naprednejše žage omogočajo fino nastavljanje mize, pri vstopnih modelih pa so takšni popravki običajno zelo omejeni. Netočna žaga lahko določene sicer enostavne naloge zelo zagreni, a delo bo lažje, če poznate omejitve razpoložljivega orodja.