Srečava se pred modrimi vrati majhne okrepčevalnice na Trubarjevi cesti, kjer prostor polni vonj po arabskih začimbah in kjer pripravljajo verjetno najbolj znane falafle v mestu. Abid Shaar je tisti, ki se je pred enajstimi leti odločil, da kulinariko rodne Palestine približa Ljubljančanom, in odprl tedaj prvi lokal s tipično arabsko hrano.

V Ljubljano se je preselil zaradi študija, potem svojo strast do kuhanja spremenil v poklic in skupaj z družino odprl lokal, kjer je kot prvi v glavnem mestu ponudil arabsko hrano. »Le malokdo tukaj je takrat vedel, kaj se skriva za besedico falafel,« se spominja zgovoren in vedno na šalo pripravljen sogovornik.

Čeprav je njegov oče želel, da bi študiral v Angliji, se je pred več kot štiridesetimi leti odločil, da bo izobraževanje nadaljeval v nekdanji Jugoslaviji. Dobro počutje v slovenski prestolnici in ljubezenska iskrica, ki je preskočila z njegovo ženo Slovenko, sta bila le dva od razlogov, da je mesto hitro sprejel za svoj dom.

»V Ljubljano sem prišel mlad, tukaj preživel najlepše trenutke svojega življenja,« pripoveduje Shaar. Pravi, da pravzaprav ne ve, ali bi danes zase rekel, da je Palestinec ali Slovenec. »Zagotovo sem tukaj razvil drugačne navade in običaje, tukaj imam družino. Doma govorimo slovensko in tudi ko se vrnem v Palestino, nimam občutka, da sem bil tam rojen. Vsa ta leta življenja drugje so me nekoliko odtujila od tamkajšnjega življenja,« razmišlja Abi, kot ga kličejo nekateri prijatelji.

Konjiček je spremenil v poklic

Vendar na rodno Palestino, kjer še vedno živi nekaj njegovih sorodnikov, ni nikoli pozabil. S težkim srcem spremlja izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj. »Težko je gledati, kako tujci diktirajo življenje v državi. Palestinci se doma počutijo kot tujci in ne poznajo svobode, ne morejo na primer niti v kino, saj so kinodvorane zaprte že vse od okupacije leta 1967,« opisuje Shaar.

Dodaja, da so potovanja iz Palestine v tujino zaradi razmer težka in velik finančni zalogaj, a letošnje poletje so ga v Ljubljani vendarle obiskali sorodniki. »Družina je bila nad Slovenijo navdušena. Prevzeli so jih vse zelenje, številne reke in jezera, ki jih imamo, pa tudi, kako varno je mesto, kjer se lahko sam sprehajaš po ulicah tudi ob dveh zjutraj.«

O aktualnih razmerah, navadah, običajih in kulturi Bližnjega vzhoda z veseljem spregovori tudi z gosti, ki si na Trubarjevi naročijo falafel. »Kot Palestinec seveda trdim, da je falafel tipična palestinska jed, je pa razširjen tudi v Libanonu, Siriji in Jordaniji, kjer jo imajo prav tako za svojo,« se nasmehne sogovornik.

Čeprav je študiral računalništvo, na tem področju nekaj časa delal tudi v Iraku in na Dunaju ter se po uspešnem zaključku študija vpisal še na magistrski študij ekonomije, je bilo kuhanje vedno njegova velika strast. Ko se je pred enajstimi leti ponudila priložnost za odprtje lokala s pristno arabsko hrano, je družina sprejela izziv in Shaar je svoj konjiček spremenil v poklic.

»Želel sem gostilno, kjer bi gostom stregli tradicionalno hrano, in vesel sem, da so ljudje tipične arabske jedi dobro sprejeli in se radi vračajo.«

Petsto lokalov, petsto receptov

Kar dela, rad dela dobro. Zato se z družino niso odločili, da bi kulinarično ponudbo s Trubarjeve ceste razširili še v katero drugo slovensko mesto, čeprav, kot pravi Shaar, ponudb ni manjkalo. Ostajajo družinski lokal. Prepričan je namreč, da ne moreš biti enako dosleden, če sediš na enem ali treh stolih.

»Lokala ne moreš samo odpreti, moraš tudi dobro delati in imeti kakovostno ponudbo. Če si dosleden, bodo ljudje tvoj trud prepoznali in se vrnili. Ni vse v številkah.«

Paradni konj lokala, nad katerim bedi vsa družina, je zagotovo falafel sendvič, zvitek s posebnim arabskim kruhom, veliko zelenjave, humusa in polpeti iz čičerike. »Nekaj je osnovnih sestavin, ki so vedno enake, dodatki in način priprave pa se lahko od lokala do lokala razlikujejo. Verjetno bi v petsto lokalih izvedeli petsto različnih receptov za pripravo falafla,« o raznolikosti te zdrave tradicionalne jedi pove Shaar, ki pa pri odgovoru na vprašanje, kaj je skrivnost njihovega falafla, ostaja nekoliko skrivnosten. »Veliko pozitivne energije pri pripravi in ljubezen do hrane.«