Privlekli so ga z voli

Ker tako lep jubilej ne sme v pozabo, so aktivisti moščanskega Brodarskega turističnega društva pred dnevi na prostoru ob lipi velikanki nad brodovim pristanom vaščane povabili na piknik. Vzdušje je bilo prijetno. Jedli so ribe, pili cviček in veliko besed namenili spominom na svoja pretekla, z brodom povezana leta.

Njihovi predniki so prvi brod leta 1885 kupili v hrvaškem Podsusedu. S konji in voli so ga nekaj dni vlekli po Savi navzgor. Takoj po 2. svetovni vojni so obe leseni ladji zamenjali s kovinskimi. Ko sta tudi ti dotrajali, so avgusta 1978 kupili povsem nov brod. Toda z njim niso imeli sreče.

Dvakrat so ga rešili, enkrat ne

Že čez dobrih šest let, natančneje 30. marca 1984, je vanj zadela po narasli Savi plavajoča gmota drevja in povzročila, da se je potopil. K sreči so ga jeklene vrvi obdržale na mestu in so ga po upadu podivjane reke znova usposobili za plovbo. Tedaj so na brodu v čast njegovi rešitvi pripravili prvi vaški piknik. Veliko huje je bilo po koncu naslednjega šestletnega obdobja. Zgodba s poplavo in plavajočim lesom se je na veliko žalost Moščanov ponovila, le da tokrat jeklene vrvi niso zdržale. Brod je takrat zares izginil. Šele čez nekaj dni, ko je voda precej upadla, so ga, prevrnjenega in povsem zveriženega, našli nekaj sto metrov nižje. Končal je v starem železu. Vaščani kljub temu niso vrgli puške v koruzo in 5. julija 1992 se je na valovih Save zazibal nov brod. Ta, ki vozi še danes.

Toda kot da bi imela usoda z moščanskim brodom neprijazne namene, je na skorajda povsem enak način zgodba z naraslo Savo in plavajočim drevjem septembra lani zadela tudi tega. K sreči se je nosilna jeklena vrv zataknila med skale in brod je odneslo le kakih 50 metrov niže.

Nekoč prevažal težke vozove in živino, danes turiste

Čas spreminja vse. Moščani so pred 130 leti brod kupili zato, da jim je skrajšal pot do obdelovalnih površin onkraj Save, danes pa te zemlje nimajo več. Zaradi širitve kampa so jo prodali Termam Čatež. »Z brodom se danes vozijo le še turisti. Največ Italijani, Nemci in Nizozemci, nastanjeni v čateškem kampu. Zadnji poleti dvakrat na teden napolnijo vaški gostilni. Eno ob ponedeljkih, drugo ob četrtkih. Brodnik ta dneva čez Savo prepelje tudi do 80 Nizozemcev in jih ponoči, ko se na Mostecu dodobra okrepčajo in razveselijo, odpelje nazaj,« pove predsednik Brodarskega turističnega društva Stanko Savnik. V vasici si gostje med drugim lahko ogledajo lepo poslikano cerkvico iz leta 1767, krajani pa načrtujejo postavitev spominskega obeležja na rojstni hiši lani preminulega jezikoslovca Jožeta Toporišiča.

Brod danes torej predstavlja svojstveno turistično zanimivost, kakršne ni mogoče najti nikjer drugje na Savi. Na Mostecu se pohvalijo, da so z njim nekoč prevažali tudi tako svetovno znane ljudi, kot sta bili predsednici Indije in Šrilanke, Indira Gandi in Sirimavo Bandaranajke.

Graditelji spodnjesavskih hidroelektrarn so Moščanom obljubili, da bo brod v sedanji funkciji mogoče ohraniti tudi po izgradnji HE Mokrice, ko bo Sava na Mostecu močno spremenila svoj videz. V kratkem naj bi moščanski brod vpisali tudi v register žive in stvarne kulturne dediščine pri našem kulturnem ministrstvu, za kar si prizadeva etnologinja brežiškega Posavskega muzeja Ivanka Počkar.