Danes se na stadionu Ptičje gnezdo obeta vrhunec v teku na 200 metrov, kjer bo Justin Gatlin skušal maščevati poraz proti Usainu Boltu na razdalji 100 metrov. Več možnosti za zmago bi pripisal Jamajčanu, ki bo nastopal z manjšim bremenom kot njegov največji konkurent. Bolt bi lahko tekmo dobil zaradi dolgega koraka, Gatlina pa je očitno zelo potrl poraz na sprinterski preizkušnji na 100 metrov, kjer je zaradi Boltove slabše forme v tej sezoni zagotovo pričakoval veliko slavje. Če bi še enkrat tekla, bi Gatlin morda zmagal, a na dan tekme je bil očitno pod prevelikim pritiskom.

Nedeljska Boltova zmaga je bila zmaga športa, saj menim, da se Gatlin zaradi dopinške afere sploh ne bi smel pojaviti na startu. Prav je, da se v javnosti čim več govori o grešnikih, saj se s tem tudi opozarja na to, da goljufija ne spada na športno prizorišče. Mednarodna atletska zveza bi morala biti glede dopinških primerov striktnejša, a njena politika ne gre v to smer. Verjetno še niso sposobni sprejeti resnejših ukrepov.

In še nekaj besed o Martini Ratej, ki ima v tej sezoni nemalo težav. Močno si želim, da bi se ji v Pekingu uspelo uvrstiti vsaj v finale, kar bi bilo v tako zahtevnih okoliščinah dober dosežek. Verjamem, da ji ni lahko, saj se je znašla v slepi ulici. Ko se športnik izgubi, ko išče samega sebe, se je zelo težko zbrati za nastop na tako veliki tekmi. Privoščim ji odličen nastop.

Primož Kozmus je olimpijski in svetovni prvak.