Posebno med stresnimi sestanki je pogosto opaziti, da udeleženci čečkajo ali barvajo po listu pred seboj. Nekateri raziskovalci so namreč ugotovili, da barvanje geometričnih oblik sproža neke vrste meditativno stanje in pomirja, pripomoglo pa naj bi tudi k boljši pozornosti ter odganjanju tesnobe in travm. V čakalnicah nekaterih ameriških bolnišnic so pacientom ponudili možnost barvanja in tamkajšnje osebje je ugotovilo, da se sličice izjemno hitro polnijo z raznovrstnimi odtenki.

Popularnejše celo od kuharic

Odraslim namenjene pobarvanke so zadnja leta tako rekoč preplavile knjižni trg, vseeno pa založniki komaj dohajajo povpraševanje. V Franciji je denimo njihova naklada prehitela celo vselej oblegane kuharske knjige.

Ena prvih, ki je med kupce poslala pobarvanke za odrasle, je škotska ilustratorka Johanna Basford. Njene ilustracije, izdelane s črnilom, ponujajo kompleksne vzorce, največkrat prežete z živalsko in rastlinsko motiviko, ki sta tudi sicer v pobarvankah najpogostejši. Basfordova je za The Guardian pojasnila: »Mnogim se prazen list zdi zelo zastrašujoč. V pobarvanko pa je treba vnesti le barve. Za to ne potrebuješ umetniškega talenta, vendar je vsaka pobarvanka še vedno unikatna.« Dodala je: »Veliko odraslih mi je dejalo, da na skrivaj barvajo, ko so njihovi otroci že v postelji. S knjigami pobarvank za odrasle je to postalo družbeno sprejemljivo.«

S svojim razmišljanjem je vsekakor zadela terno, saj je njeno prvo knjigo pobarvank Secret Garden (Skrivnostni vrt) kupilo že več kot dva milijona ljudi, na Amazonu, v knjigarni vseh knjigarn, pa je letos spomladi v ZDA posegla po vrhu najbolj prodajanih knjig. Nič manj oblegan ni niti njen drugi tovrsten izdelek, Enchanted Forest (Uročeni gozd). Med uspešnicami je denimo še Animal Kingdom (Živalsko kraljestvo) Millie Marotta ali Adult Coloring Book (Pobarvanka za odrasle) več avtorjev.

Pomirjevalo za nostalgike

»Ker smo že nekaj časa opažali, kako priljubljene in uspešne so pobarvanke za odrasle na tujih trgih, smo jih tudi sami umestili v program,« pravi Tatjana Cestnikiz Mladinske knjige. Ta je sredi marca izdala dve knjigi, Cvetlično razkošje in Čar orienta, ki ju je zasnovalo več tujih avtorjev. Na prodajni lestvici Sveta knjige je komplet obeh trenutno na četrtem mestu, v knjigarnah Mladinske knjige pa se uvršča med 40 najbolj iskanih del.

Priljubljenost torej narašča tudi med Slovenci, čeprav marsikdo k barvanju pristopa z zadržki in cinizmom. Vendar se barvanju posveča vse več ljudi tudi pri nas, lahko pa je tudi svojevrstna družabna dejavnost. »Prav super je, piješ vino, kadiš, se pogovarjaš, zraven pa barvaš. Ko spiješ kozarec preveč, gre vse čez črto, pa kdo bi se sekiral, vsekakor bolje, kot da ves čas visimo na družabnih omrežjih in na obisku bolščimo v telefone,« je nedavno povedala ena od ljubiteljic tovrstnega »ustvarjanja«. V tujini že obstajajo številna združenja in klubi »pobarvankarjev«.