»Ljudje so v teh krajih tako prijazni, da vam ne morem povedati. Recimo ko sva se ustavila v središču kraja in nagovorila nekaj možakarjev, krovcev, ki so delali pri eni od hiš, so bili v trenutku pri naju in iskali odgovore na najina vprašanja. Ugotovila sva, da ima Turistični informacijski center prostore poleg Trubarjeve domačije, kamor sva se nato odpeljala.«

Na vratih TIC je bil obešen listek, na katerem je bila telefonska številka, ki jo je treba poklicati, če bi želeli vstopiti v TIC. Takoj se je oglasil prijazen možakar in izkazalo se je, da stanuje v isti hiši, v kateri je v pritličju nameščen TIC. »Čeprav ima pisarna obešen tudi urnik in odpiralne čase, je pravzaprav TIC stalno odprt, saj gospod, ki dela v njem, pride, ne glede na to, kdaj ga kdo pokliče. Na nobeno vprašanje mu ni bilo težko odgovoriti, na koncu pa nama je podaril 4 kuhalnice, izdelane iz različnih vrst lesa,« je povedal Slavko.

Glede ogledov jima je predlagal obisk gradu Turjak in Trubarjevo domačijo, sicer pa se je razgovoril tudi o številnih kolesarskih in pešpoteh. Ko sta ga vprašala, kam naj gresta na kosilo, ob tem pa omenila, da želita pokusiti lokalne dobrote, jima je naštel kar nekaj gostiln, med njimi tudi Pri Kuklju in Pri Brlogarju.

Jedla sta v obeh gostilnah – v prvi gluhe štruklje in svinjsko meso, stregel pa je natakar, ki je vse vedel o lokalni hrani, receptih in okusih, v drugi pa divjačinski narezek, kombinacijo jelenove, prašičje in medvedje salame in pršuta z zelenjavno prilogo in vročo, pravkar pečeno štručko, posuto s semeni. Slavko je povedal, da je bilo v obeh gostilnah vrhunsko, jedi so bile slastne in okusne, skratka »za prste oblizat«. Pri Kuklju je poleg tudi slaščičarna, v kateri sta naročila še potico, preste in borovničev zavitek: »Tako dobrega še nisem jedel, šlo je za kombinacijo z jabolčnim zavitkom. Izvrstno!«

Tudi oba ogleda sta po zaslugi vodnikov minila enkratno; na Trubarjevi domačiji je voden ogled vsako uro, s Cerkvenikovima pa je bil krepko daljši kot uro. »Toliko vsega nama je na zanimiv način povedal. Tudi vodnik na gradu Turjak je bil prava enciklopedija, ampak ne v dolgočasnem smislu, saj je vedel povedati vse o lastnikih pa še marsikaj drugega sva izvedela iz zanimivih pripovedi.« Slavko je povedal, da imajo tudi več različnih darilc, ki jih obiskovalci lahko kupijo, od suhega sadja in zelišč do knjig.

Splošen vtis? »Ljudje so fantastični, dobre volje, prijazni. Imam občutek, da vedo bolje kot mi, kaj je življenje... Ja, res je bil lep izlet, niti ene nerodnosti nisva zaznala, nobenega minusa ni bilo. Še bova prišla sem na izlet, zagotovo še prideva,« je bil navdušen Slavko.