Beton je eden naših najljubših materialov. Je cenen in trpežen, najdemo pa ga v gradbeništvu, dekorativnih izdelkih, ljubiteljskih projektih in umetnosti. Že v prvi fazi izdelave ponuja neskončne možnosti, pa tudi končna obdelava lahko njegov videz zasuka v popolnoma novo smer. Mi se nismo lotili gradnje, ampak smo pokazali, kaj lahko ustvarimo iz majhnih količin betona, ki morda ostanejo po večjem projektu. Namešati lasten beton tudi ni nič posebnega, saj gre za enostavno razmerje peska, cementa in vode, ki je odvisno od naših zahtev po trdnosti in načinu uporabe. Razmerje cementa in peska v vsestranskem betonu je 1:3, brez težav in brez večjih izgub pri trdnosti pa greste lahko vse do razmerja 1:5. Na pet lopat peska torej pride ena lopata cementa. Tu se navadno pojavi težava, saj govorimo o precej velikih količinah materiala, 25-kilogramska vreča cementa pa zadostuje za vse preveč majhnih projektov.

Izrabite bližnjico

Na tem mestu zagovarjamo bližnjico, pakirane mešanice cementa in peska. Te so praktične in dostopne, brez posebnih težav pa se zameša še tako majhna količina betona. Svetujemo vam, da vsebino vreče pretresete v posodo s pokrovom, saj je takšno shranjevanje bolj praktično, pred uporabo pa se lahko mešanico tudi dodatno premeša, če se med skladiščenjem slučajno posede. Pakiran beton prodajajo v različnih razmerjih glede na namen, prav tako pa je od namena uporabe odvisna količina potrebne vode. Pri zemeljsko vlažnem betonu potrebujemo zelo malo vode oziroma zgolj navlažen pesek, beton za vlivanje pa mora biti bolj tekoč. Vsekakor pa se je treba ogibati preredki mešanici, saj je površina takšnega betona preveč porozna, pesek pa se med sušenjem poseda.

Kartonski kalupi

Izdelali smo par betonskih cvetličnikov, katerih videz se giblje od čistih linij do primitivnih zemljastih oblik. Izdelali smo ju z vlivanjem v preprost okvir. Prvi je bil narejen iz odpadnega kartona, drugi iz plastificiranih plošč mediapan. Za ustvarjanje takšnih modelov potrebujemo material za stene in pištolo na vroče lepilo, potem pa delo steče hitro. Kartonski kalup moramo pred vlivanjem temeljito prelakirati z nekaj sloji laka za les ali podobnega premaza, da preprečimo vdor vode v karton, ki bi razpadel, še preden bi se beton posušil. Stene cvetličnika naj bodo debele vsaj tri centimetre, sicer bo obstajala nevarnost da počijo. Utrdimo jih lahko z vlivanjem okrog mrežice, tako kot z železom utrdimo vlito betonsko ploščo.

Od sterilne sivine do organskih oblik

Druge posode smo izdelali bolj primitivno, z modeliranjem gostejšega betona. Pri igranju z betonom si dovolite eksperimentiranje in mu dodajte različne primesi: akrilne barve, zemljo, šoto in pesek različne debeline. Nekateri dodatki vplivajo na končni videz, drugi na trdnost in težo betona.

Dejstvo je, da je beton material z veliko težo in najbolj jo boste zmanjšali, če del peska nadomestite s perlitom ali vermikulitom. Peskasta materiala, pridobljena iz vulkanskih kamenin in rud, se zaradi poroznosti in zračnosti uporabljata v vrtnarstvu kot dodatek substratom za rastline, v betonu pa lahko delno nadomestita pesek in ustvarita še vedno trdno, a lažjo različico betona. Zato kar pogumno. Pripravite za nekaj žlic testne mešanice, izdelajte kalup iz kartona in naredite okrasne ploščice z odtisnjenimi listi ali tlakujte potko v vrtu s ploščami domače izdelave.

Jošt Bukovec