Če nimamo te sreče, da bi živeli v starem skladišču, pretvorjenem v sodoben dom, lahko avtentične industrijske elemente v interjer vnesemo na ogromno načinov. Najočitnejša izbira, ki so jo izbrali tudi znani notranji oblikovalci, je uporaba betona. Med drugim smo opazili betonska svetila, stole in drugo pohištvo, kopalno kad in ne nazadnje celo kuhinjo.

Betonska svetila

Betonska svetila so letos res trendovska, saj je kar nekaj oblikovalcev izkoristilo vzdržljivost in industrijsko zasnovo tega materiala. Italijanski izdelovalec svetil Foscarini je izdelal minimalistično stropno svetilko Aplomb (po slovensko samozavest), ki sta jo zasnovala Paolo Lucidi and Luca Pevere. Britanski oblikovalec Benjamin Hubert pa je ustvaril kolekcijo stropnih, namiznih in stenskih svetil Heavy (težko) z zelo tankimi betonskimi površinami.

betonska_svetila.jpg

Betonski stoli

Čeprav morda sprva ne bi pričakovali, da so lahko iz trdega betona tudi stoli, pa nas je v nasprotno prepričal industrijski oblikovalec Florian Schmid. V svojem projektu, imenovanem Stitching Concrete (šivani beton), je namreč uporabil revolucionarno betonsko platno, iz katerega je izdelal trpežne stole za uporabo znotraj ali zunaj doma. Nizozemski dizajner Dik Scheepers pa je izbral zmes betona in recikliranega papirja (papercrete), iz katere je oblikoval kolekcijo UnPølished (brez poliranja) − lahke in poceni kose pohištva v industrijskem slogu, med drugim tudi moderne stole.

dik_scheepers_unpolished_dpl_kv_6805.jpg

Drugo pohištvo

Obstaja pa še drugo trendovsko pohištvo, ki je vsaj delno betonsko: švedski oblikovalec Johan Forsberg je iz tega industrijskega materiala naredil številne izdelke, kot so minimalistično zasnovane mize, stenski okrasni elementi in ure. Omare ali bolje rečeno kockaste škatle za shranjevanje Wahid pa je zasnoval Nemec Florian Kallus, ki je notranjost kock obložil s furnirjem, da je omehčal hladno podobo betona.

71_wahidhoch_600x602.jpg

Tapete in ploščice

Iz betona ali mavca, ki je videti kot beton, so lahko tudi stenske ali talne ploščice, če želite na hitro spremeniti podobo zidov. Če vam ta izbira ni všeč, pa si lahko omislite tudi tapete z betonskim motivom. Fotograf Tom Haga je na primer ustvaril družino tapet The Concrete Collection (betonska zbirka), kjer lahko občudujemo njegove povečane visoko ločljive fotografije betonskih zidov iz vse Norveške.

interior_valand_600x399.jpg

Kuhinja

Še posebno zanimiva je oblika inovativne kuhinje avstrijskega oblikovalskega studia Steininger Designer, saj je izdelana iz ultra tankega, osem milimetrov debelega betona, ki je čvrst, lahek, higienski in toplotno odporen.

beton_kuhinja.jpg

Kopalna kad

Novosti iz betona pa najdemo tudi v kopalnicah: v podjetju Glass Idromassaggio so izdelali neverjetno betonsko kopalno kad, ki jo je oblikoval Gigi Rossi.