Pripomočki

Za izdelavo cvetličnih lončkov boste potrebovali nekaj posod različnih dimenzij, kuhinjsko olje in sestavine za beton: gramoz, vodo in cement.

Izdelava

Izberite dve različno veliki posodi. Večjo po vsej notranjosti dobro naoljite s kuhinjskim oljem. Pri tem si pomagajte s čopičem. Enako naredite z manjšo, le da to naoljite po zunanji strani.

550_101904185.jpg

Zmešajte sestavine za beton. Na dno večje posode stresite približno 2,5 centimetra debelo plast betona. Dobro pretresite, da bodo šli ven zračni mehurčki. Poravnajte površino. Manjšo posodo položite na sredino večje posode in jo dobro pritisnite v beton. Pazite, da boste spodaj pustili dovolj prostora za dno cvetličnega lončka. V manjši lonček dajte večji kamen, da ga obtežite, in pustiti mirovati 24 do 48 ur.

550_101904187.jpg

Poigrajte se z oblikami

Previdno odstranite posodi. Morebitne ostre robove pogladite s kamnom ali pilo. Na dno posodic zvrtajte nekaj lukenj, da bo skoznje lahko odtekala odvečna voda.  Poigrajte se z oblikami. Pazite, da bodo lončki dovolj veliki za izbrano rastlino, da se bo ta v njem lahko uspešno razvijala.

550_101904189.jpg

Če ne želite, da se vidi prst, na vrh položite kamenčke, s čimer boste še dodatno poudarili betonski videz. Pazite, da se bo oblika cvetličnih lončkov ujemala z vašo vrtno opremo. Če je ta moderna, posezite po ravnih, geometrijskih oblikah, če je zaobljenih oblik, pa po slednjih.

S pomočjo kalupov lahko izdelate tudi posodice za čajne svečke ali manjše ptičje vodne kopeli. Z nekoliko več spretnosti pa se lahko lotite tudi izdelave klopi.