Prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Bogdan Gabrovec je bil v zadnjih tednih deležen številnih kritik. Največ puščic so v osmih mesecih njegovega predsedovanja vanj uperili predsedniki šestih športnih panog, ki so najavljali ustanovitev nove zveze, iz katere ni bilo nič. Na očitke se je Gabrovec odzval, postregel pa je tudi z nekaterimi številkami, zaradi katerih naj bi po njegovih besedah slovenskemu športu ostalo več denarja.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je v intervjuju za Objektiv izjavil, da mu je Gabrovec rekel, da smo si izmislili nekatere izjave, ki naj bi jih izrekel na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo med Slovenijo in Anglijo. »Nikomur ne zamerim očitkov, boli pa neresnica. Sem odprt človek, ki se mi morda kdaj kaj zareče, kot je bilo v primeru Čeferin. Ničesar si niste izmislili. Morda sem si tedaj s Čeferinom bolj želel izmenjati nekaj mnenj, a mi je na tisti tekmi le pomahal,« se je pokesal Gabrovec. Dodal je: »Čeferin se je očitno odločil, da bo stališča izražal prek svojih medijev. Ampak na te stvari nimam vpliva. Jaz sem svoje mnenje povedal skupini šestih predsednikov panožnih zvez, natančneje Čeferinu, Enzu Smrekarju in Mateju Erjavcu, ki so se odzvali mojemu vabilu na sestanek. Lahko rečem, da smo ogenj pogasili.«

Nedopustno, da se športu vzame en sam evro

Gabrovec odgovarja, da še danes ne ve, kje je srž nezadovoljstva šesterice zvez. Pravi, da je ideja velikih zvez že v osnovi zgrešena, saj bi moral imeti nekdo merila, da reče, jaz sem velik, ti pa mali. »Najbolj logična razlaga se mi zdi, da je ideja o združevanju nastala na podlagi dejstev, ki se dogajajo v naši državi. Tu mislim na vsakoletno nižanje državnih sredstev, namenjenih športu. Ta so prišla do spodnjega limita, ko ni več dopustno, da se športu vzame en sam evro. Če je bil resnični razlog ta, je bil grob nastop v medijih dober. Olimpijski komite se namreč v preteklosti ni odzival na ta dejstva, kar je upravičena kritika na naš račun. Količina denarja iz državnih jasli, ki sicer nikoli ni bila velika in je pred leti znašala okrog 18 milijonov evrov, se je zmanjšala na 11,7 milijona evrov. To je za slovenski prostor in dejavnost zvez milo rečeno velik udarec,« se je aktualne problematike slovenskega športa dotaknil predsednik OKS-ZŠZ.

Bogdan Gabrovec je kritičen tudi do izjav Toma Levovnika, ki je pred kratkim v intervjuju za Objektiv med drugim dejal, da se predsednik OKS-ZŠZ nikakor ne more pogovarjati samo s petimi predstavniki športnih panog in z njimi licitirati, češ, vam bom dal nekaj, če boste pridni. »Vsi so imeli na skupščini možnost, da povedo svoje stališče. Osebno si vsako minuto svojega mandata prizadevam, da se pogovarjamo z vsemi predstavniki športnih zvez. Vedno sem dostopen. Kakšne licitacije neki? Nehajte, no!«

Podcenjujoče do Kolarja

Eden Levovnikovih očitkov Gabrovcu je bil, da je nedopustno, da gredo iz OKS hkrati predsednik, generalni sekretar, vodja marketinga in še kdo. Prišli pa naj ne bi geniji, ki bi s svojo avtoriteto imeli vpliv. Zato se po mnenju Levovnika v tem vidi kratkovidnost tistih, ki so naredili tak olimpijski komite. Gabrovec odgovarja, da je nova organiziranost olimpijskega komiteja nastajala nekaj let in je bila sprejeta leto dni pred volitvami. Izvršilni odbor je razširjen s kvoto žensk, športnikov in invalidov. Dodaja: »Razpis za generalnega sekretarja je bil odprt dva meseca. Nanj sta se prijavila dva doktorja znanosti. Govoriti, da sem za generalnega sekretarja postavil človeka brez kompetenc, je v podobi Kolarja zmotno, da ne rečem podcenjujoče.« Gabrovec nima slabe vesti z menjavo poslovnega direktorja, saj pravi, da v dveh letih ni upravičil svoje plače. Ponosno doda, da so vse njegove odločitve s sklepom potrdili na izvršnem odboru, kar naj bi kazalo, da se o spremembah ne odloča enostransko. Vnovič poudarja, da je bila tudi selitev prostorov OKS-ZŠZ v ljubljanski BTC premišljena. O svojem dosedanjem delu se pohvali, da je bil v dosedanjih dobrih 250 dneh predsedovanja na več kot 170 dogodkih po Sloveniji. Včasih v enem dnevu na treh, ki so se razprostirali od Nove Gorice do Lipovcev.

V sedmem nadstropju poslovne stavbe BTC je Gabrovec ob koncu še predstavil nekaj številk. Pohvalil se je, da bodo letos stroški poslovanja od plač nižji za 147.000 evrov in bodo za 28 zaposlenih znašali 1,146 milijona evrov. O mesečnih zneskih posameznikov ni želel govoriti, dejal pa je, da ima le generalni sekretar sklenjeno individualno pogodbo, pred njegovim prihodom pa naj bi bilo takšnih pogodb sedem. Proračun OKS-ZSŽ naj bi letos brez rebalansa znašal 5,62 milijona evrov, v prvih šestih mesecih pa je bilo porabljenih 37 odstotkov tega zneska.