»Osredotočili smo se na življenje ljudi v kuhinji in okoli nje, da bi jim ga pomagali izboljšati z majhnimi stvarmi,« je povedala Ikeina predstavnica za odnose z javnostmi Marty Marston. Med novimi izdelki, ki jih predstavlja katalog, sta na primer rustikalna hrastova kmečka miza Mockelby za osem oseb in dopolnjena serija kozarcev, karaf in posode 365+.

Prilagodljive kuhinje za domače kuhinjske mojstre

Ikeine kuhinje so vedno navdihovale domače kuhinjske mojstre, ki hrepenijo po lastni, brezhibno urejeni kuharski oazi. Od desk za rezanje do kuhinjskih omaric – vsem je skupno, da so prilagodljive. Najsi je vašo kuhinjo navdihnil industrijski ali pa kmečki slog, vedno je zraven nekaj švedskih omaric in stolčkov, ki vam pomagajo ustvariti prostor vaših sanj. Seveda pa je vedno prostor tudi za občudovanja vredno personifikacijo. In prav to je prednost, ki jo ponuja Ikea – resnično lahko ustvarite prostor po svojih željah.

Ko ste skuhali kosilo, ga lahko postrežete na jedilni mizi, okoli katere so razporejeni popolno ujemajoči se ali, kot narekujejo najnovejši trendi opremljanja, med seboj neujemajoči se stoli. V Ikei dobro vedo, da so njihovi kupci zelo različni, zato lahko dobite kakršno koli mizo – od majhne zajtrkovalne za dve osebi do velike, za katero lahko naenkrat sede vsa družina z bližnjimi sorodniki. In ne neha se pri jedilni mizi – mize na prostem in celo pladenj za prenosni računalnik, ki lahko služi kot pladenj za hranjenje, dajejo nove možnosti za opremo popolnega Ikeinega doma.

Nevtralne barve in možnosti za shranjevanje

Dnevna soba je najboljši prostor za družinsko življenje, v katerega lahko vnesemo nekatere od Ikeinih šaljivih elementov, ko so preproge v živahnih vzorcih in ustvarjalne možnosti za shranjevanje. Letos lahko na različne načine razstavite na ogled vaše knjige in umetniške predmete, otroške igrače, ki povzročajo nered, pa umaknete. Sedežne garniture so večinoma kotne in malce nenavadnih oblik. Barvno paleto te sezone določa le nekaj hladnih nevtralnih tonov – vedno priljubljena siva z nekaj temnimi zelenomodrimi odtenki in posameznimi barvnimi poudarki, ki vključujejo oranžno, zeleno in rumeno.

Če bi le imeli organizacijske sposobnosti, s kakršnimi se lahko pohvalijo Ikeini stilisti! Shranjevanje je šibka točka marsikaterega doma, tako majhnega kot velikega. Ikea ima rešitve za vse potrebe, od novih predalnikov in obešalnikov za plašče, ki spominjajo na drevesne veje, do cele vrste shranjevalnih zabojčkov, ki jih zlahka premikamo sem in tja. Nekoliko nas je presenetila preprostost spalnic v letošnjem katalogu. Te nadaljujejo temo hladnih tonov v modri in sivi z le nekaj dodatnimi elementi, kot so bralne svetilke ali stoli, ki poživijo prostor in mu dodajo osebni nadih.

Brezžično polnjenje naprav in udobna kopalnica

Ikeina pisarna ima veliko prostora za shranjevanje, letošnja posebnost v sekciji dodatkov pa je brezžično polnjenje. Te naprave vam omogočijo polnjenje pametnega telefona ali drugih naprav tako, da jih je položite na posebno podlago. In če se pomudimo še v kopalnici, Ikea ponuja ideje za udobno razvajanje tistim, ki se v njej mudijo le kratek čas, in drugim, ki ure preživijo v kopalni kadi. Police za brisače, omarice z ogledali in številne druge možnosti za shranjevanje ustvarjajo v kopalnici sproščeno vzdušje.