Dve tekmi, dva dneva, dva različna obraza. Potem ko je slovenska košarkarska reprezentanca v ponedeljek v Laškem na krilih razpoloženega Zorana Dragića pokazala bogat napadalni repertoar in dokaj lahkotno opravila z Avstralijo (79:70), je imela v torek v Stožicah proti istemu nasprotniku katastrofalen strelski večer in je prepričljivo klonila (51:66). Kljub temu selektor Jure Zdovc s pokazanim ni mogel biti razočaran, predvsem zato, ker je bil skupni imenovalec obeh preizkušenj dobra obramba. Kenguruji ne v prvo ne v drugo niso presegli meje doseženih 70 točk, kar bo glavna naloga slovenske izbrane vrste na vsakem obračunu na evropskem prvenstvu.

Zagreba in morda kasneje Lilla zagotovo ne bosta videla Miha Lapornik in Luka Vončina, ki se jima je Zdovc pred današnjih odhodom v Latvijo, kjer Slovenijo v soboto ob 18. uri čaka obračun s Poljsko, v nedeljo ob istem času pa še z domačinom, zahvalil za sodelovanje. V Rigo prav tako ne bosta potovala Saša Zagorac in Miha Zupan, ki se bosta v tem času zaradi pomanjkanja treningov priključila pripravam Uniona Olimpija pod vodstvom Gašperja Potočnika.

»Dobra trojka,« je selektor Jure Zdovc dodelil oceno reprezentanci po prvem delu priprav in treh odigranih pripravljalnih obračunih. Poleg napornih treningov, ki bodo v nadaljevanju nekoliko manj intenzivni, se je Slovenija v tem obdobju pomerila proti nasprotnikoma, ki slovita po izredno trdi in agresivni igri, kjer popuščanja ni. Proti Novi Zelandiji in Avstraliji je bilo tako moč videti številne udarce in močne prijeme, kar je lahko pred evropskim prvenstvom, kjer je vsaka tekma na nož, samo dobrodošlo. Igralci se pred fizično močnejšima nasprotnikoma niso ustrašili, predvsem s konstantno agresivno igro, za tako zgodnjo fazo priprav morda celo presenetljivo, pa prišli do skalpa obeh predstavnikov Oceanije. Na obračunu v Stožicah je Zdovčevi četi zagodla slaba realizacija, kar pa je po napornih začetnih treningih pogost pojav pri številnih reprezentancah. Nekoliko skrb zbujajoče je pričakovano dejstvo, da v igri Slovenije ob agresivnem nasprotniku zaradi pomanjkanja pravih organizatorjev igre zmanjka idej v napadu, čemur bo moral Konjičan v prihodnjih dneh dati poseben poudarek. »Nekaterim igralcem malo zamerim, ker si jemljejo pravico za posiljene mete, kar je pri meni nedopustno. Ne glede na vse, je lahko takšen poraz v mnogih pogledih dobrodošel, saj odkrije slabosti, na katerih moramo v prihodnje delati,« je svoj pogled na dogajanje razkril Zdovc.

Največje razočaranje prvega dela priprav ostaja Jaka Blažič, ki se po slabi predstavi proti Novi Zelandiji ni prebudil niti na obeh obračunih proti Avstraliji, kar Zdovcu povzroča skrbi. Selektor pravi, da ima košarkar Crvene zvezde vso njegovo podporo, kar kaže tudi s tem, da Blejca redno uvršča v začetno peterko, a se pri nekdanjem članu Slovana in Olimpije opazi pomanjkanje samozavesti, ki izvira iz slabo odigranega zaključka lanske klubske sezone. »V obrambi je korekten, v napadu pa nikakor ne najde ritma. Še naprej se bomo trudili, da ga spravimo v formo. Časa do evropskega prvenstva, kjer si želimo in potrebujemo njegov doprinos, je še dovolj,« ostaja miren Konjičan, ki se v lanski sezoni z Blažičem ni ujel, česar ni skrival. Letos je drugače. »Je tip igralca, ki mu ustreza hitra igra in ima tendenco, da gre velikokrat na izlete v neznano. Lani sem bil zelo nervozen, letos nisem, ker sem se na to pripravil, in vem, kaj lahko pričakujem. Podobnega igralca sem imel letos tudi pri Gaziantepu. S tem se moraš kot trener naučiti živeti in poskušati iskati pozitivne stvari, da izkoristiš igralčevo energijo in prodornost,« je še pristavil slovenski selektor.

Bolj vedre volje je bil, ko je beseda nanesla na Zorana Dragića in Alena Omića. Prvi bo glavno orožje slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu in je po priključitvi močno poživil igro izbrane vrste, a z nekaterimi potezami še vedno ujezi Zdovca. Uspešno je test proti Avstraliji prestal tudi Omić, ki se je moral pod obročema boriti z močnejšima Andrewom Bogutom (v torek zaradi poškodbe ni igral) in Nathanom Jawaijem. »Alena ne bi rad pohvalil, ker potem smo pri njem že zaključili,« je v smehu dejal Zdovc, nato pa resneje nadaljeval. »Še vedno so v njegovi igri prisotna nihanja, a sem generalno gledano z njim zadovoljen. Če bo nadaljeval s tako zavzetim delom na treningih, potem bo tudi na tekmah igral dobro.«