Pred kratkim ste se priključili reprezentanci. Kakšni so občutki?

Fante sem prišel pozdraviti že na prvi zbor. Pred tem se mi je nekaj lepega zgodilo, zato se jim prej nisem mogel priključiti. Primerneje je bilo, da sem bil doma. Kolikor sem videl, je v ekipi dobro vzdušje. Upam, da se bo tudi nadaljevalo kljub pomislekom zaradi odpovedi. Če bomo tako nadaljevali, ne bo nobenega problema.

Marsikdo se zaradi odpovedi boji, da se Slovenija ne bo uvrstila niti v drugi del v Franciji. Je to preveč pesimistično?

Že kar nekaj let sem tukaj in vsako leto se pogovarjamo o odpovedih. Na koncu pride neki rezultat. Mislim, da če se najde prava kemija, lahko pridemo tudi do Francije.

To se pa ne sliši optimistično.

Meni se sliši optimistično, ker je treba vedeti, da imamo veliko generacijsko razliko. Treba je vedeti, da se pred 15 leti reprezentanca ni uvrščala v drugi krog, pa smo imeli kakovostne igralce. Če se mlada ekipa že v prvem poskusu lahko uvrsti v drugi krog, je za moje pojme to kar lep dosežek. Predvsem glede na to, kdo se je odzval na povabilo v reprezentanco in kdo ne. Ker bodo mladi videli, kaj je potrebno za to, da se naredi ta prelom. Če tega ne občutijo, se lahko vrnemo v zgodbo izpred 15 let.

V zadnjih letih je postalo že samoumevno, da se je Slovenija uvrščala v drugi krog...

Ja, zagotovo. To ni lahko. Predvsem je prvi del precej močnejši na evropskih prvenstvih kot na svetovnih. Tukaj ni več avtsajderjev. Tudi ekipe, ki so včasih bile avtsajderji, so se lahko okrepile s tujci. Več je takšnih, en primer je Makedonija. Ljudje to že vedo, tudi zato imajo pomisleke o morebitni neuvrstitvi v drugi krog. Tako kot bomo mi grizli za vsako žogo, bodo tudi druge reprezentance.

Ravno Makedonija in Gruzija, s katerima se boste verjetno borili za uvrstitev v drugi krog, spada med ekipe, ki lahko presenetijo?

Tako je. To so reprezentance, na katere navijači ne pritiskajo. A to je le voda na njihov mlin. Lahko pridejo na prvenstvo neobremenjeni in naredijo veliki korak in za seboj potegnejo ljudi.

Slovenskih navijačev bo v Zagrebu veliko, zdaj so glavna tema politični odnosi med državama. Pričakujete zato še bolj naelektreno ozračje?

Če sem odkrit, ne spremljam najbolj političnih dogajanj. Vem pa, da glede na to, da se združujemo v Evropsko unijo, je bolje, da smo skupaj kot narazen. Vem, da obstaja problem. Mislim, da to ne bo veliko spremenilo, kajti v dvorano ne pridejo politični interesi, ampak navijači, ki bi radi navijali za svojo državo.

Kako je z vašo formo in zdravjem?

Za zdaj nisem pripravljen do te mere, da bi lahko stoodstotno delal. Glede na to, da sem imel pred kratkim operacijo oči oziroma dioptrije in da se mi je rodila hčerka. Tako da sem bil več ali manj neprespan. Mislim, da ne bo težav. Časa je dovolj, da se bo dvignila forma.

V reprezentanci pričakujete večjo vlogo, kot ste jo imeli lani na svetovnem prvenstvu?

Moja vloga je primerna meni in ekipi. Vem, kaj se od mene pričakuje. In bom stremel k temu, da bom to opravil čim bolje.

Hočete povedati, da niste nezadovoljni s svojo vlogo?

Nikoli nisem bil nezadovoljen s svojo vlogo. Vedno sem bil zadovoljen s tem, da sem tukaj. In s tem, da dam svoj maksimum.

In tako bo ostalo?

Dokler bom zdrav, dokler mi kakšna stvar ne bo preprečila udejstvovanja in dokler bom selektorju lahko upravičil sodelovanje v reprezentanci, se bom z veseljem odzval.