Potem ko je Matjaž Delopst v Alpini uspešno izpeljal zahteven postopek prisilne poravnave in postavil stabilne temelje, da bi postala dolgoročno delujoča družba, je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prejel nepričakovano »nagrado«. Nadzorni svet, ki mu predseduje Miha Štepec, zaposlen v DUTB, je namreč Delopsta na ponedeljkovi seji zamenjal z Barbaro Vtič Vraničar. Ta je v širši javnosti postala znana kot zadnja direktorica lani propadle družbe Športni center Pohorje.

Nova direktorica se je kalila v družbah Darka Horvata

Za Vtič-Vraničarjevo še zdaleč ne moremo reči, da je v Športnem centru Pohorje, kamor so jo prav tako poslali iz DUTB, briljirala. Nasprotno, na njen račun je bilo izrečenih več kritik. V pogovoru za Dnevnik je generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban pred meseci dejala, da je Vtič-Vraničarjeva ljudem lagala v obraz. »Podjetje (Športni center Pohorje, op.p.) si je upala poslati v stečaj le dan pred izplačilom plač, tri dni prej pa je zagotavljala, da ima denar zanje. Za nameček je na dan stečaja delavcem zagotavljala, da bodo še naprej vsi delali,« je opozorila Lebanova. Kot je zatrdila Vtič-Vraničarjeva, je bil denar za izplačilo plač pripravljen, vendar je sodišče o začetku stečaja odločilo še isti dan, medtem ko običajno odloči v treh dnevih. Zato plač niso mogli izplačati. V Športnem centru Pohorje je Vtič-Vraničarjeva, sicer izvedena v financah, zniževala predvsem stroške, medtem ko za rast prihodkov ni poskrbela. Pri tem ni izključeno, da naj bi bil stečaj Športnega centra Pohorje sprožen prepozno. Kot je razvidno iz njenega profila na linkedinu, je bila nova direktorica Alpine od sredine devetdesetih let do leta 2009 zaposlena v družbah, povezanih s privatizacijskim mogotcem Darkom Horvatom.

Zaskrbljenost med zaposlenimi

Kaj lahko od Vtič-Vraničarjeve pričakujejo v Alpini, bo pokazal čas. Dejstvo je, da je Delopstu družbo uspelo popeljati mimo številnih čeri in da so pred prvo damo Alpine mirnejši časi. Dejstvo je tudi, da se zaradi bliskovite zamenjave zaskrbljenost med zaposlenimi stopnjuje. Po dolgotrajni agoniji, vzrok katere je bilo v veliki meri to, da so družbo izčrpavali nekdanji lastniki, ki so se skrivali za pred meseci propadlo družbo Alpina Holding, in potrjeni prisilni poravnavi lahko pričakujemo, da bo DUTB v bližnji prihodnosti začel prodajni postopek družbe. Po naših informacijah je zanimanje za nakup družbe že izkazal v svetu ugleden proizvajalec športne opreme Rossignol, s katerim Alpina že sodeluje. Zanj izdeluje športno obutev.

Iz Alpine so sporočili, da pod taktirko Vtič-Vraničarjeve načrtujejo obsežno reorganizacijo. »Tržne razmere in konkurenca na trgu so bili v zadnjih letih neizprosni. Pričakujemo, da bomo letos znova izkazali izgubo. Takšne razmere se ne smejo nadaljevati v nobeni organizaciji,« je dejala Vtič-Vraničarjeva. Po njenih napovedih bo Alpina poslovala dobičkonosno prihodnje leto.