Ne nazadnje moramo ob še tako kakovostni klimatski napravi še vedno prezračevati, saj ta ne dovaja svežega zraka, ampak le ohladi obstoječega. Nasveti, ki vam jih bomo predstavili, so povsem preprosti in tudi vsaj deloma učinkoviti, izvaja pa jih lahko vsakdo.

Nočno prezračevanje

Problem vročine v prostorih je v tem, da slabo in ne dovolj izolirane zgradbe prek dneva akumulirajo toploto v stenah in se potem ponoči le počasi ohlajajo. Podobno se dogaja z okolico v mestih, ko se toplota akumulira v stenah stavb in še zlasti v asfaltiranih površinah. Tudi zato so v mestih zelene površine in čim več drevja še kako pomembni.

Pojdimo po vrsti. Nočno prezračevanje. Ponoči, ko se zrak zunaj kolikor toliko shladi, odprite vsa okna in ustvarite prepih. Tega lahko pospešite, kar je še posebno koristno pri manjših oknih. Recept je preprost ventilator za nekaj deset evrov. Postavite ga čim višje in ga usmerite proti oknu, da bo izpihoval vroč zrak iz notranjosti. Dober način pri dveh oknih je, da skozi enega izpihujete vroč zrak, skozi drugega pa vstopa hladen. Ugotovite le, kje ga je najbolj učinkovito postaviti. Bistveno je, da ustvarite prepih. Naraven ali prisilni. Zjutraj, ko se zunaj začne ogrevati, pa je treba okna zapreti.

Senčila

Vedno znova se postavlja vprašanje o učinkovitosti notranjih in zunanjih senčil. Notranja senčila preprečijo direktno osončenost in segrevanje prostora ter deloma upočasnijo prodor toplote v prostor, vendar ga ne preprečijo. Polkna in druga zunanja senčila močno zmanjšajo prodor svetlobe v prostor, hkrati pa zelo učinkovito preprečijo tudi prodiranje toplote v prostor. Zunanje rolete lahko povsem zatemnijo prostor, s čimer se ustvari dodatni izolacijski sloj, zelo učinkovita pa so senčila in zunanje lamele, ki le osenčijo steklo, ob njem pa se ves čas giblje zračni tok, ki hladi okno in tako preprečuje prodor toplote. Tako so na primer proti jugu obrnjena zunanja senčila na strešnih oknih, je pa tista 'mrežica', kakor je videti na prvi pogled, neverjetno učinkovita in ena boljših rešitev za sorazmerno malo denarja.

Viri toplote

Zelo pomembno za temperaturo v prostoru je, da ugasnete vse električne naprave, ki dodatno ogrevajo prostor. Od računalnikov do televizorjev, sistem v stanju pripravljenosti (stand-by) pa prav tako porablja energijo in ustvarja dodatno obremenitev prostora. LCD-televizorji so relativno hladni, medtem ko so plazma ekrani izjemno vroči in jih poleti uporabljajte čim manj.

Kaj pa kuhinja? Letna kuhinja je idealna rešitev, seveda je nima vsak. Če imate balkon, lahko na preprostem prenosnem štedilniku pripravite jed, če se ne morete odpovedati kuhinji, pa skušajte s kuhanjem čim manj obremenjevati prostore. Če je že v kuhinji vroče, ni nujno, da je vroče v vsem stanovanju zato zaprite vrata kuhinje. Več uporabljajte mikrovalovno pečico, plinski kuhalnik ali indukcijsko kuhališče, medtem ko se uporabi klasičnega električnega in klasičnega steklokeramičnega kuhalnika ogibajte kolikor se da. Hlajenje na način, da odpirate hladilnik, ni učinkovito, ker bo ta izgubljeni hlad nadomestil s segrevanjem prostora na zadnji strani. To pomeni, da bodite tudi pri odpiranju hladilnika čim bolj ekonomični, saj hladilnik deluje podobno kot klimatska naprava. Toploto iz notranjosti črpa in jo pošilja skozi rebrasti kondenzator v okolico ter s tem tem spet ogreva prostor. Če hladilnik deluje v prostoru z višjo temperaturo, porabi več električne energije in hkrati oddal v prostor več toplote. To hkrati govori tudi o njegovi postavitvi. Ne sme biti na mestu, kjer nanj direktno padajo sončni žarki, ne pri štedilniku, zelo pomembno pa je tudi odzračevanje na zadnji strani.

Žarnice? Stare na žarečo nitko so vroče, kar spet pomeni, da jih je treba zamenjati.

Zmanjševanje porabe klimatske naprave

Ti ukrepi so zanimivi tudi za lastnike klimatskih naprav, ki jim podajamo še nekaj nasvetov. Zunanjo enoto klimatske naprave postavite na senčno mesto, s čimer boste privarčevali od 5 do 15 odstotkov energije, ponoči pa, namesto da bi uporabljali klimatsko napravo, prezračujte. V najbolj vročih dneh naj bo ta nastavljena na avtomatsko hlajenje, najbolj primerna temperatura pa je 6 do 8 stopinj Celzija nižja od zunanje. Avtomatika na klimatski napravi se bo, ko bo dosegla želeno temperaturo prostora, izklopila in bo samo občasno dohlajevala prostor, kar je najbolj učinkovito. Opozarjamo pa tudi na pomen čistosti njenega filtra.

In še na marsikaj. Za ugodje v stanovanju tudi v največji vročini ni pomembna le klimatska naprava, ampak še marsikaj drugega. (md)