Lokacija

Eden najpomembnejših elementov energijsko učinkovitega objekta je njegova lokacija. Zaradi tega pri oblikovanju in umeščanju hiše v okolico upoštevajte smeri neba, pot sonca in smer pihanja vetrov, da jih boste čim bolje izkoristili. Tako namreč lahko odpravite kopičenje toplote v notranjosti in prihranite energijo za ohlajanje doma.

Podaljšek strehe

Če želite zidove in okna zaščititi pred soncem in toploto, ki jo le-ta oddaja, si na južni strani omislite podaljšano streho. Strešni previs bo namreč prav tako pomagal pasivno ohlajati zgradbo, obenem pa jo bo ščitil pred dežjem in drugimi vremenskimi vplivi.

Okna

Če želite omogočiti tekoč pretok zraka skozi stanovanje, potrebujete čim več oken: podstrešna okna, manjša podolgovata okna, ki zavzemajo višje ležeči del stene neposredno pod stropom, in druge stenske odprtine. V enem prostoru kombinirajte nižje umeščena okna in višje ležeče odprtine, ki zavzemajo del zidu v bližini stropa – ko boste istočasno odprli obe okni, bo skozi dom zapihal svež veter.

clerestory_windows.jpg

Steklo

Poskrbite, da večino steklenih površin (okna, steklene stene) umestite na severne in južne stene, medtem ko površino stekla na zahodni in vzhodni strani omejite. Ko bo sonce zjutraj in zvečer pod nizkim kotom osvetljevalo hišo na vzhodni oziroma zahodni strani, v bivalne prostore ne bo dospelo toliko toplote.

Ventilacija

Če imate visoke strope ali podstrešne prostore, vanje vgradite zračnike za podstrešje, prezračevalno sleme in podstrešne line. Podstrešje je običajno precej problematičen prostor, ker se hitro segreje, zato boste le s primernim prezračevanjem zmanjšali kopičenje toplote in potrebo po hlajenju.

Izolacija

Izolacija sten in stropa igra pomembno vlogo pri zagotavljanju naravnega sistema prezračevanja. Zidove in strope zato kakovostno izolirajte; da boste preprečili uhajanje toplega zraka pozimi, pa na kritična mesta dodajte še okolju prijazno vpihano izolacijo, ki zapolni še tako majhne špranje.

vpihana_izolacija_w.jpg

Strešni materiali

Odsevni ali na svetlo pobarvani strešni materiali bodo ravno tako odbijali sončne žarke v vročih mesecih in naredili podstrešne bivalne prostore veliko udobnejše.

Drugi materiali

Svetlih barv pa naj bodo tudi materiali, s katerimi prekrijete dvorišče, dovozne poti in tla terase. Izogibajte se uporabi asfalta, saj se v temni snovi nakopiči toplota, ki nato prehaja na vašo hišo.

Okoliška krajina

Premišljeno zasajene zimzelene rastline bodo objektu delale senco in ga pomagale hladiti v poletnih dneh, medtem ko bodo pozimi odvrgle liste in omogočile, da sončni žarki dosežejo hišo in jo pomagajo ogreti. Več o pravilno načrtovani okolici hiše za čim večji prihranek energije pa si preberite tukaj.