Kemikalije v barvah lahko ogrožajo naše zdravje že med nanosom ali pa mnogo pozneje. Zdravniki zato ne opozarjajo zaman, da je vedno treba prebrati sestavo barv na nalepki in izbrati le takšne, ki niso škodljive.

Hlapne sestavine v barvah

Nekatere barve vsebujejo hlapne organske spojine, ki med sušenjem barve izhlapevajo v zrak. Dokler se barva povsem ne posuši, je naše zdravje lahko ogroženo. Alternativa so barve na osnovi vode, tako imenovane akrilne emulzije, ki jih najpogosteje uporabljamo za barvanje sten. Oljne barve po navadi uporabimo ob koncu prenove, saj dajo stenam končni sijaj. Zadnje vsebujejo topila, ki zmes razredčijo, da jo lahko kar najbolj enakomerno nanesemo na osnovo.

Dobro prezračeni prostori

Ljudje, ki imajo težave z dihali, naj se izogibajo zadrževanju v sveže prepleskanih prostorih, saj lahko s tem bolezen le še poslabšajo. Ker se topila absorbirajo v pljuča in tako vstopijo v krvni obtok, lahko povzročijo glavobole in vrtoglavice. Zato poskrbimo, da je prostor, ki ga pleskamo, dobro prezračen. Hlapne organske spojine – najdemo jih tudi v lakih za lase – lahko povzročijo tudi težave z očmi, nosom in grlom. Študije so pokazale, da daljša izpostavljenost te, kemikalijam lahko poveča tveganja za splav in nastanek raka ter poškoduje centralni živčni sistem. Največjemu tveganju so izpostavljeni poklicni pleskarji. Pri njih je možnost za razvoj pljučnega tumorja večja za kar 20 odstotkov. Poleg tega so moški, ki so pogosto izpostavljeni nevarnim kemikalijam, pogosto neplodni.

Izberite barve na vodni osnovi

Barve niso tako neškodljive, kot se zdijo na prvi pogled. Če lahko izbirate, uporabite rajši barve na vodni osnovi. Še najboljše pa so ekološke barve brez topil, hlapnih sestavin in vonjev. Naravne barve ne sproščajo v zrak strupenih hlapov, čopiče in valjčke pa lahko po zaključku dela speremo v navadni vodi. Tudi terpentin in druga sredstva za čiščenje predstavljajo tveganje za zdravje. Prostore, ki jih pleskate, redno zračite, med delom pa si privošči odmore na svežem zraku. Dokler se barva povsem ne posuši, prostorov ne uporabljajte.

Vir: www.homeinteriorszone.com