Apiterapija je metoda alternativne oziroma komplementarne medicine, ki temelji na uporabi čebel in čebeljih izdelkov za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Uporabljajo se med, čebelji strup, propolis, cvetni prah, matični mleček in vosek, v zadnjih letih pa je priljubljeno tudi apiterapevtsko vdihavanje. Med ljudmi je apiterapija zelo priljubljena, vendar je znanje o delovanju, učinkovitosti in tveganjih pri posameznih apiterapevtskih pripravkih in metodah trenutno precej pomanjkljivo.

Kljub temu ima farmakološko ozadje večine teh pripravkov in metod realno osnovo, ki dopušča možnosti za zdravljenje. Zato je utemeljen sklep, da bodo nadaljnje raziskave na tem področju v sodobno medicino lahko prinesle pomembne in uporabne novosti, je na posvetu o znanstvenem pogledu na alternativne in komplementarne metode zdravljenja na fakulteti za farmacijo v Ljubljani povedala doc. dr. Nina Kočevar Glavač.

Med

Med se tradicionalno uporablja pri ranah in vnetjih na koži ter sluznici, pri boleznih zgornjih dihal in prebavil, in sicer tako za preprečevanje kot zdravljenje. Tudi na trgu je na voljo veliko izdelkov na osnovi medu, na primer mazil, mrežic z medicinskim medom in drugih. Na področju klinične rabe je trenutno zelo aktualno nanašanje medu na kožo, tako zaradi protimikrobnega delovanja pri zdravljenju opeklin, razjed na goleni, ran in aken, kot protivnetnega delovanja, na primer pri atopijskem dermatitisu. Klinične raziskave so potrdile učinkovitost medu pri celjenju opeklin in ran ter učinkovitost medu kot protimikrobnega sredstva. Dokazi o zmanjšanju bolečine in o protivnetnih lastnostih so manj zanesljivi. Smiselna je tudi njegova uporaba pri kašlju, zlasti pri otrocih, vendar ti dokazi niso zelo močni.

Čebelji strup

Že pri antičnih ljudstvih so čebelji strup omenjali kot sredstvo za zdravljenje revmatskih obolenj. Danes preučujejo njegove protivnetne in protitumorske učinke ter učinke na imunski sistem. Najpogosteje gre za lajšanje bolečine, zdravljenje revmatoidnega artritisa in osteoartritisa, pa tudi pri multipli sklerozi, aknah in parkinsonovi bolezni. Pri nas obravnavo s čebeljim strupom izvaja le en apiterapevt. Pred terapijo se morajo pacienti testirati na alergijo na čebelje pike, saj lahko pride do anafilaktičnega šoka, ki je življenje ogrožajoče stanje. Zdravilec z iglo ali čebeljim pikom vbrizga čebelji strup v kožo. Kadar čebelji strup vnašajo na akupunkturne točke, govorijo o apipunkturi. Uporabljajo ga tudi v obliki mazil. Kljub veliko raziskavam danes še nimamo zanesljivih podatkov, s katerimi bi potrdili ali ovrgli smiselnost uporabe čebeljega strupa. Tudi mazilo iz čebeljega strupa se je v raziskavi izkazalo za neučinkovito.

Propolis

Tradicionalno se uporablja za preprečevanje in zdravljenje prehladov, vnetij ustne sluznice in žrela ter za pospeševanje celjenja površinskih ran. V laboratorijskih raziskavah so ugotovili, da deluje antioksidativno, protimikrobno, protitumorsko, protivirusno in protivnetno ter da uravnava raven inzulina pri sladkorni bolezni in pospešuje celjenje ran. Tudi izsledki posameznih kliničnih študij, v katerih so ovrednotili smiselnost uporabe pri vnetjih dlesni oziroma ustne sluznice ter pri bradavicah, so bili spodbudni, vendar to za posploševanje učinkovitosti ni dovolj, saj so potrebne večje in kakovostnejše klinične raziskave.

Cvetni prah

V ljudski medicini ga uporabljajo za krepitev imunskega sistema, izboljšanje prebave, pomlajevanje kože in spodbujanje rasti las. Opisov klinične uporabe cvetnega prahu je zelo malo, na voljo je le nekaj skromnih podatkov o ugodnih učinkih na zniževanje maščob v krvi in ateroskleroznih plakov ter izboljšanja znakov benignega povečanja prostate.

Matični mleček

Tudi tradicionalna uporaba matičnega mlečka je povezana s splošnim izboljšanjem zdravstvenega stanja, povečanjem odpornosti, koncentracije in splošnih telesnih funkcij. Tudi klinične raziskave se ukvarjajo z raznolikimi indikacijami: ugotovili so na primer, da uživanje matičnega mlečka zmanjšuje predmenstrualne težave, niso pa dokazali izboljšanja celjenja ran. Kakovostnih raziskav je zelo malo.

Čebelji vosek

Ta čebelji izdelek uporabljajo v farmaciji, medicini, kozmetiki, industriji živil, sveč, tekstila, pohištva in tiska. Tradicionalno se vosek žveči pri vnetjih ustne votline in žrela, prehladih, astmi, senenem nahodu in želodčnih boleznih. Farmakoloških in kliničnih raziskav o učinkovitosti tovrstne rabe ni.

Apiterapevtsko vdihavanje

To je najmlajša apiterapevtska metoda, ki jo v zadnjem času ponuja tudi veliko slovenskih čebelarjev. Temelji na učinkih vdihavanja zraka v čebelnjaku oziroma zraka v čebeljem panju – v tem primeru s pomočjo inhalacijske maske. S tem naj bi ugodno vplivali na bolezni dihal, kot sta astma in bronhitis, okrepili imunske sposobnosti telesa, zmanjšali stres in izboljšali splošno počutje. Stroka nima trenutno o učinkovitosti te metode nobenega mnenja, ki bi bilo podkrepljeno z znanstvenimi ugotovitvami.