Pršice so majcena, vendar zelo neprijetna bitja. Imajo osem nog in spadajo v družino pajkov. Kljub temu, da merijo le 0,3 milimetra, nam lahko povzročijo nemalo nevšečnosti. Največ alergenov hišne pršice je ravno v prahu znotraj ležišča, tega pa med spanjem vdihavamo. Zaradi tega lahko nastopijo bolezni dihal, slabo spanje, utrujenost, slaba koncentracija in ekcemi. Encimi izločkov pršice povzročajo alergijo, obstaja pa tudi povezava med starimi ležišči in astmo.

Kje prežijo na nas?

Pršice živijo v ležiščih, vzglavnikih, odejah in vsepovsod, kjer je toplo, temno in vlažno. Ena pršica v 70 dneh izleže do sto ličink. Vsaka pršica pa za seboj pusti do 2000 izločkov. V nekaj letih se v ležišču nabere tudi do 100.000 pršic in njihovih izločkov, tako da lahko začnejo resno ogrožati naše zdravje.

Kako nam škodujejo?

Iztrebki pršic so tisti, ki nas morajo najbolj skrbeti. Vsebujejo poseben protein, ki pri ljudeh, ki so nanj občutljivi, izzove alergično reakcijo. Izpostavljenost alergenom v stanovanju ima pomembno vlogo pri razvoju alergije in astme pri otrocih. Izogibanje, oziroma preprečitev stika z alergeni v otroštvu ima pomembno vlogo pri primarni preventivi. Povsod po svetu pršice predstavljajo izvor alergenov v bivalnem okolju, kar velja tako za otroke kot za odrasle.

Postelja kot vir alergije

Najvišja koncentracija alergenov pršice je v ležišču. Zato so stara ležišča idealno življenjsko okolje za razvoj, razmnoževanje in življenje pršic. Vsako noč preživimo od 6 do 8 ur v stiku z blazino, vzmetnico in odejo, med spanjem pa izločimo znoj in odmrlo kožo, s katerima se pršice hranijo. Če k temu prištejemo še sobno temperaturo okoli 23 stopinj ter primerno vlažnost, ki sta značilni za zimske ogrevalne mesece, imajo pršice vse potrebno za nemoten razvoj. Takšna izpostavljenost alergenom je nedopustna. Če ste alergični na pršice in če svojo alergijo prezrete, si lahko nakopljete še cel kup drugih zdravstvenih težav, od težav s spanjem do vnetja ušes in hudih napadov astme.

Menjava ležišča in posebna zaščita

K sreči proti pršicam nismo nemočni in se lahko nevšečnostim enostavno izognemo. Edini učinkovit način zmanjšanja ravni alergenov v blazinah, vzmetnicah in odejah je uporaba ustreznih prevlek. Nekoč so bile iz plastike in niso nudile primernega udobja. Danes obstajajo prevleke, ki omogočajo dihanje tkanine, obenem pa so nepropustne za alergene. Z njimi znižamo raven alergenov za več kot stokrat. Redna menjava ležišča (strokovnjaki priporočajo menjavo na vsakih sedem let, seveda ob primerni skrbi za higieno) in posebna zaščita, ki zavira razvoj pršic, sta najbolj učinkoviti metodi v boju proti njim.

Vir: www.dormeo.net