Lesene kuhalnice

Les je veliko bolj porozen kot kovina ali plastika, zato lahko kaj hitro vsebuje tudi škodljive mikrobe in bakterije. Prek surovega mesa lahko denimo pride v stik z bakterijo E.coli, ki povzroči zastrupitev s hrano. Lesene kuhalnice zamenjajte po petih letih oziroma prej, če opazite, da imajo razpoke.

Brisače

Umazane brisače vsak teden operite pri najvišji temperaturi, saj boste tako uničili bakterije, ki ste jih prenesli s svojega telesa. Te sicer niso škodljive, vendar pa lahko povzročijo težave, če pridejo v stik z ranami. Če brisače redno perete v vodi, ki ima 90 stopinj Celzija, jih lahko uporabljate, dokler ne razpadejo. Enako velja za kuhinjske krpe.

Blazine in odeje

Nova blazina naj bi v treh letih postala še enkrat težja, to pa zato, ker je po tem času polna umazanije in ostankov pršic. To lahko povzroči različne izpuščaje, težave z dihali in celo astmo. Težave preprečite tako, da blazine redno perete v vodi, ki ima 60 stopinj Celzija, in sicer najmanj dvajset minut. Kupite pa lahko tudi posebne hipoalergenske blazine. Enako velja za odeje, ki jih operite enkrat na pol leta. Blazino sicer zamenjajte po dveh letih, odejo pa po petih.

comforter_picture1.jpg

Krtače za lase

Med krtačenjem se na glavnik prilepijo ostanki izdelkov za lase ter naše odmrle celice, ki privlačijo umazanijo in mikrobe. Prav zato svoje krtače nikoli ne posojajte, vsak teden pa jo umijte v vroči milnici. Novo kupite po štirih letih.

Plastične deske za rezanje

Običajna deska za rezanje naj bi vsebovala kar petdesetkrat več bakterij od straniščne. Razlog je preprost. Medtem ko ljudje straniščno desko redno čistijo, tega ne počno vedno dovolj skrbno tudi z desko za rezanje. Očistite jo tako, da jo poškropite z razkužilom, dobro zdrgnete, nato pa polijete z vrelo vodo. Deski za meso in zelenjavo morata biti spravljeni ločeno. Desko za rezanje zamenjajte po treh letih oziroma takrat, ko postanejo ureznine že zelo globoke, saj so idealno mesto za skrivanje bakterij.

Žimnice

Svojo žimnico vsako noč navlažimo z znojem, v njej pa pustimo tudi svoje odmrle celice. Z njimi se hranijo pršice, velika izpostavljenost pršicam pa lahko povzroči, da nanje postanemo alergični. Žimnice vzdržujte čiste tako, da jih enkrat tedensko posesate, zamenjajte pa jih po desetih letih.

mattress2.jpg

Straniščne ščetke

Obrabljena straniščna ščetka stranišča ne očisti dovolj učinkovito, zato vseh bakterij ne moremo enostavno splakniti z vodo. Zamenjajte jo vsako leto oziroma takoj, ko opazite poškodovane ščetine.

Kuhinjske gobice

Ker so vlažne, tople in porozne, se v njih hitro zaredijo bakterije. Te lahko hitro razširimo drugam, prav zato pa imejte vedno dve gobici – eno za posodo in eno za kuhinjske površine, da se bakterije ne bi pomešale. Po vsaki uporabi gobico stisnite, jo poškropite z razkužilom in umijte v vroči vodi. Še bolj učinkovito pa boste gobice očistili, če jih boste položili v mikrovalovno pečico. Zamenjajte jih vsak mesec.