Ne smemo dovoliti, da se zemlja na vrtu preveč izsuši. Pomagamo si z zastirkami, še pravočasno pa poskrbimo tudi za priročen namakalni sistem. Biti moramo pozorni, da rastlin ne zalivamo zgolj površinsko, ampak da voda seže vse do njihovih korenin.

Kdaj je zemlja dovolj namočena

Rastlinam najbolj ugaja redkejše in izdatno namakanje. Ali je zemlja dovolj namočena, ugotovimo tako, da med namakanjem s pomočjo lopate pogledamo, ali je zemlja mokra po vsej globini korenin. Ker v poletnih mesecih v nekaterih predelih Slovenije še vedno primanjkuje vode, pa tudi sicer je prav, da z vodo ravnamo racionalno, je najprimernejše namakanje z deževnico. Vodo iz vodovoda je treba pustiti nekaj časa stati. Najbolje je vrt namakati zjutraj, če pozabimo ali pa je zemlja že presušena, pa lahko z mlačno vodo (ta se bo prek dneva segrela sama) namakamo tudi pozno zvečer, ko se rastline in zemlja dovolj ohladijo.

Vrt nima dopusta

Ob odhodu na dopust zalivanje vrta zaupamo zanesljivemu sosedu ali prijateljem, ki imajo z vrtnimi opravili že izkušnje. Če niso vešči vrtnarjenja, jim pripravimo vse potrebno in jih podučimo o zahtevah posameznih rastlin. Pred odhodom ne smemo pozabiti na zelenico, ki jo je treba pokositi in izdatno zaliti, z vrta pa odstranimo tudi ves plevel ter poberemo zelenjavo in jo primerno shranimo ali porazdelimo. Okrasno cvetje v loncih je pametno prestaviti v senčno lego.

Poletne toče

V vročih dneh je večja nevarnost neviht s točo, ki lahko v zgolj nekaj sekundah uniči naš dolgo pričakovani pridelek. Vrt na nevarnost toče pripravimo z zastirkami in ogrodji, na katera bomo po potrebi napeli zaščitno ponjavo.