Bistvo permakulture je oblikovanje zdravega bivalnega okolja, kjer pridelujemo lastno hrano, pridobivamo energijo, se izpopolnjujemo z različnimi veščinami, poskrbimo za maksimalno funkcionalnost površin in si uredimo varčno stanovanje. Z uveljavljanjem različnih metod permakulture pa poskrbimo, da bodo vzpostavljeni sistemi trajno delujoči v naše in vsesplošno dobro.

Oblikovanje užitnega vrta

S postavitvijo različnih oblik rastišč in opor za uspevanje rastlin ne bo poskrbljeno zgolj za lepši videz okolice, temveč bo s tem bistveno izboljšana tudi njena funkcionalnost. Vsaka rožica, vsak grmiček ali drevo je manjša ali večja rastlinska čistilna naprava, ki prečiščuje in bogati naš prostor, kjer delamo in živimo. Ena izmed pomembnejših oblik permakulture je tudi načrtovanje lastnega užitnega vrta. Samooskrba s hrano je morda nekoč veljala za početje revežev, danes pa še zdaleč ni več tako. Kupljena zelenjava sicer res precej stane, a če seštejemo naše delo in stroške, ki smo si jih nakopali z nakupom rastlin, vrtnarskega repromateriala in postavitvijo gredic, je še vedno poceni.

permakultura1.jpg

Če pa pogledamo njeno kakovost v primerjavi z doma pridelano zelenjavo, sploh ni čudno, da je vrtičkarstvo tako aktualno in priljubljeno. Pobiranje lastnega pridelka sodi med največje užitke, in zavedanje, da smo z uživanjem takšne hrane naredili veliko tudi za lastno zdravje, nas osrečuje ter nam pomaga premagovati stresni vsakdan. Vrtnarjenje v urbanem okolju ni omejeno samo na vrtičkarske parcele, temveč se lahko dogaja tudi na terasi ali balkonu, skratka povsod, kjer se je prej zgolj sušilo perilo. Površina sploh ni pomembna, seveda pa ne moremo pričakovati, da bomo lahko na majhni gredi gojili vsakovrstno zelenjavo. Solatnice niso zahtevne za gojenje, pridelujemo pa jih lahko domala vse leto in tudi v posodah.

Ne le užitne, ampak tudi lepe vrtnine

Kmalu bomo ugotovili, da vrtnine niso samo užitne, temveč tudi lepe. Na dvignjenih gredicah jih lahko opazujemo s povsem druge perspektive in lahko se zgodi, da se nam jih bo zdelo škoda pobirati. Živobarvne čilije, feferone in paprike lahko posadimo kjer koli, tudi med okrasne rastline, enako pa velja tudi za druge vrtnine. Mnoge sadne rastline lahko prav tako gojimo v posodah, na balkonu, v atriju in drugje. Jagodičevje je zelo cenjeno zaradi bogastva zdravju koristnih snovi, ki je v jagodah, in skromnih rastnih zahtev. Uspeva pa lahko tudi v delni senci, ki je celo priporočljiva.

permakultura2.jpg

Permakultura je celosten in celovit pristop, ki se lahko uporablja pri različnih elementih bivanja; izboljšuje naš odnos do okolja in zmanjšuje odvisnost od industrije. Razvoj posameznika in skupnosti s ciljem vzpostavljanja takšnih bivalnih sistemov, ki ne bodo razdirali obstoječega okolja, temveč se bodo vanj vključevali, je zato osnova sodobnega bivanja.