Kompost

Bujen vrt ni dosegljiv brez uporabe komposta, to je razgrajenih oziroma razkrajajočih se organskih snovi. Pridelate ga lahko iz kuhinjskih odpadkov, odpadlih listov, pokošene trave in celo kosti. Dlje časa ko se lahko razkraja, boljši je. Po vrtu ga posujte vsaj enkrat letno. Prsti bo dodal nujno potrebna hranila, prepreči pa lahko celo večje razsajanje bolezni.

compost.jpg

Gnojilo

Ni vam treba kupovati umetnih gnojil; uporabite lahko kar pravi gnoj, torej iztrebke krav in koz ter celo zajcev in kokoši. Verjetno vam ga bo za malo denarja prodal kateri koli kmet, kupiti pa ga je mogoče tudi v vrtnih centrih. Pazite le, da po vrtu ne potresete svežega gnoja, saj je še premočan in lahko rastline poškoduje.

Stelja

Da preprečite razraščanje plevela, okoli rastlin posujte steljo: slamo, seno, lahko celo natrgan papir. V vrtnih centrih so v ta namen na prodaj tudi koščki gume, ki pa prsti v nasprotju s prej omenjenimi možnostmi ne bodo dodatno nahranili.

straw_mulch.jpg

Testiranje

Najboljše rezultate boste dobili, če boste vzorec prsti odnesli na testiranje. V laboratoriju vam bodo lahko natančno povedali, katera hranila manjkajo vašemu vrtu; vi pa jih boste nato lahko dodali ter rastlinam omogočili hitrejši razvoj.