S kakšno konopljo se je v soboto proti večeru v Žalcu zastrupilo petnajst udeležencev predavanja o uporabnosti in prihodnosti te rastline v zdravilstvu, bo znano šele potem, ko bodo strokovnjaki Inštituta za sodno medicino v Ljubljani končali analizo bioloških vzorcev. V Splošni bolnišnici Celje so lahko včeraj potrdili samo to, da so se pacienti zastrupili s THC in da nihče od njih ni v smrtni nevarnosti. Mnogo bolje se počutijo tudi tisti trije, ki so bili zaradi THC tako zelo prizadeti, da so morali zanje poskrbeti zdravniki na intenzivni terapiji in internem oddelku. Dvanajst so jih namestili v sobe za opazovanje, kjer so po infuziji zelo hitro prišli k sebi in so lahko odšli domov.

Sami se niso bili sposobni vrniti na tla

Ni dvoma, da je organizatorjem predavanja zadeva ušla iz rok in da bi se lahko vse skupaj tragično končalo. Kot pravi strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, lahko zastrupitev s THC tako kot vsaka druga zastrupitev povzroči smrt. Primer množične zastrupitve v Žalcu pa je bil skrb vzbujajoč tudi zato, ker je šlo za ljudi, stare petdeset let ali več. Eden od njih ima kronične težave s srcem in pljuči in je bil zato v posebej veliki nevarnosti.

Najbrž nihče od njih nikoli več ne bo pokusil »zdravilnih« piškotkov, zaradi katerih so bili nekateri tako močno prizadeti, da so celo splezali na vrh kozolca. Ker se niso bili sposobni sami vrniti na tla, so jim pomagali žalski prostovoljni gasilci. Okoli pol osme ure zvečer so jih po avtolestvi z veliko muko spravili na tla in jih predali v oskrbo reševalcem nujne medicinske pomoči, ki so jih odpeljali naravnost v celjsko bolnišnico.

V celjski bolnišnici so imeli že večkrat opraviti z množičnimi zastrupitvami, ki so jih povzročili pokvarjena hrana, alkohol, plini ali kakšne druge škodljive snovi, še nikoli pa se jim ni zgodilo, da bi pri njih poiskalo pomoč tako veliko ljudi zaradi zastrupitve s THC. Pacienti so bili sicer pri zavesti, vendar jim je bilo zelo slabo. Nekateri so bruhali in tožili zaradi bolečin v trebuhu. Po besedah dr. Vindišarja so bili izrazito psihomotorično nemirni. Zdravnikom so takoj priznali, da so uživali izdelke iz konoplje, vendar so vsi po vrsti trdili, da je šlo samo za industrijsko konopljo.

Okusni piškoti iz neznanih sestavin

Kakšno konopljo so nič hudega sluteči ljudje uživali in kaj se je pravzaprav zgodilo na sobotnem predavanju v Bio parku, bo znano šele potem, ko bodo policisti končali preiskavo. Za zdaj je uradno znano samo to, da je predavanje o konoplji organiziral Janez Štusej, inženir gradbeništva, ekolog in vodja Bio parka Nivo v žalskem podjetju Nivo Eko d.o.o. Včeraj smo ga zaman klicali na njegovo mobilno telefonsko številko, ki je bila objavljena v povabilu na predavanje na spletni strani Občine Žalec. Po neuradnih podatkih je bil tudi on eden izmed petnajsterice, ki je morala v bolnišnico. Nedosegljiv je bil tudi B. O., ki je na delavnici predaval o uporabi industrijske konoplje v zdravilne namene. Po besedah kmetijske svetovalke Maje Klemen Cokan, ki je ljudem razlagala o uporabi konoplje v kmetijstvu, je ravno B. O. prinesel s sabo polno škatlo zelo okusnih piškotov, v katerih pa, kot kaže, ni bila industrijska konoplja, ampak nekaj drugega.

B. O. je po poklicu vrtnar. V Braslovčah ima kmetijo z dopolnilno dejavnostjo in pogosto predava naokoli. Iz vabila na predavanje o konoplji, ki ga je Mladinski center Hrastnik objavil jeseni lani, je razvidno, da konopljo sam prideluje, jo predeluje in da naj bi pomagal že številnim rakavim bolnikom. Tudi v soboto je s sabo prinesel še več drugih izdelkov, kot so denimo konopljino olje, moka in semena. Kaj je bilo v piškotkih, kdo mu jih je spekel oziroma kje jih je dobil, pa bo moral povedati policistom, ki ga bodo najbrž podrobno zaslišali.