Pomanjkanje časa gotovo najbolj zaznamuje naše vsakodnevno življenje. In vedno ga zmanjkuje za najosnovnejše potrebe, tudi za prehrano. »Pa vendar v marsikateri družini ne uporabljajo mikrovalovne pečice, ki hitro, poceni in okusno segreje pripravljeno kosilo, varno pa jo lahko uporabljajo tudi šolarji,« izpostavlja Črt Breskvar, strokovni sodelavec Zveze potrošnikov Slovenije, in dodaja: »V nasprotju s pričakovanji pa razlog za odklanjanje njene uporabe ni neznanje zaradi premajhne razgledanosti, pač pa znanje, oziroma bolje rečeno 'alternativno' znanje, ki se širi po najsodobnejših poteh. Internet je neskončno obsežen medij, poln vseh mogočih koristnih in zanimivih informacij. Žal se uporabniki vse premalo zavedajo, da je na njem prav toliko, če ne še več, popolnih neumnosti."

Zdrav in neškodljiv način segrevanja hrane!

»Vir sevanja v mikrovalovni pečici je majhna naprava, imenovana magnetron. Ta oddaja zelo usmerjen sevalni snop v sredino pečice. Sevanje se na notranji kovinski oblogi odbija in razprši po vsej pečici. Ko se magnetron izklopi, sevanja ni več. Kot glasba: ko ugasnemo vir (radio), je ni več. Pomemben podatek je tudi, da mikrovalovi vplivajo samo na gibanje molekule vode. Hrana v večini primerov vsebuje vodo, kar v kuhinji učinkovito izrabimo,« izpostavlja Črt Breskvar in dodaja: »Mikrovalovi v hrani ne puščajo nobenega sevanja in v njej kemično ne spreminjajo snovi.«

Preprosta uporaba

Mikrovalovna pečica je v sodobni kuhinji zelo koristen pripomoček. Uporaba je preprosta in lahko jo zaupamo tudi otrokom. Le privaditi se moramo na povsem drugo razsežnost pojma hitro. Čas segrevanja namreč štejemo v sekundah in minutah. Kakšno pečico izbrati, je odvisno od vaših potreb in prostorskih zmogljivosti. Modeli se med seboj ločijo po velikosti in po številu dodatnih funkcij, ki tudi najbolj vplivajo na ceno. Običajno jo postavimo na pult ali v omarico nad njim, da lahko opazujemo, kaj se dogaja v njej. Večji modeli zavzamejo več prostora na pultu, v premajhne pečice pa ne moremo postaviti srednje velikih krožnikov. Proizvajalci sicer radi zapišejo podatek o moči mikrovalov, a razlika med 700 in 1000 vatov ne vpliva veliko na učinkovitosti.

Od pogrevanja do žara in pare

Najcenejše in najpreprostejše mikrovalovne pečice omogočajo le segrevanje z mikrovalovi. Besedo »le« je treba vzeti z rezervo, saj je funkcionalnost mikrovalov zelo raznolika. Pripravni so za pogrevanje pripravljene hrane iz hladilnika, za hitro odtajanje zamrznjene hrane pred kuhanjem in za zdravo kuhanje sveže zelenjave. V višjem razredu so mikrovalovne pečice, ki imajo vgrajen še žar. V teh pečicah se lahko lotimo tudi pečenja peciva, pic ali mesa. Mikrovalovna pečica z žarom sicer ne more nadomestiti klasične, jo pa uspešno dopolnjuje, še posebno, ko nam primanjkuje časa. Najdražje in običajno največje mikrovalovne pečice z žarom omogočajo tudi pečenje z vročim zrakom, nekatere pa celo s paro. Tako imenovane kombinirane pečice so idealna rešitev za majhne kuhinje, v katerih ni prostora za klasično pečico.

Vir: www.zps.si