Svetila

Nikoli ne pustite luči prižgane v prostoru, kjer ni nikogar. Tudi če odhajate samo za pet minut, ugasnite luč. Če obstaja določeno svetilo, ki ga vsi pozabljajo ugašati, pa na vrata obesite velik znak: ugasni luč. Kjerkoli je to mogoče, seveda uporabljajte varčne sijalke, ki proizvedejo isto količino svetlobe s četrtino manj elektrike. Poleg tega pa tudi trajajo veliko dlje.

Voda

Morda niste vedeli, da tudi zapravljanje vode porablja elektriko. Da bi mestni vodovod v naše domove sploh pripeljal tako dragoceno vodo, namreč potrebuje moč elektrike. Zato popravite stranišča ali pipe, ki puščajo in tako letno zapravijo na tisoče litrov pitne vode. Prav tako se tudi krajši čas prhajte, saj ogrevanje vode v večini domov porabi kar četrtino vse plačane elektrike.

17_dsc_5467.jpg

Pomivanje posode

Strokovnjaki so ugotovili, da poln pomivalni stroj med pomivanjem porabi kar 37 odstotkov manj vode, kot jo porabimo, če to posodo pomijemo ročno. Toda če en del umivalnika napolnite z milnico, drugega pa s čisto vodo, ter zaprete pipo, boste med pomivanjem porabili kar pol manj vode kot pomivalni stroj.

Pogrevanje hrane

Namesto navadne pečice raje uporabljajte mikrovalovno, saj porabi kar 50 odstotkov manj energije. Če pa morate pogrevati večje obroke, se odločite za kuhalnik. Poleti mikrovalovna pečica oddaja tudi manj toplote, zato so računi za hlajenje manjši.

eardisley_28.jpg

Odpiranje hladilnika

Čim manjkrat odpirajte hladilnik in ga vedno dobro zaprite. Da bi preverili, kako dobro deluje guma na njegovih vratih, pa med njih zaprite navaden bankovec. Če ga je potegniti ven zelo enostavno, vrata verjetno ves čas izpuščajo tudi hladen zrak, ki ga mora nato hladilnik vedno znova dodatno ohlajati. Vedite tudi, da je energetsko bolj pametno imeti en velik hladilnik kot dva majhna.

Skrb za okolico

Dvorišče raje pometajte, namesto da bi ga prali z cevjo za zalivanje. Če vaša zelenica ni prevelika, uporabljajte ročno kosilnico, ne pa tisto, ki jo lahko vozite. Listje pa pograbite, namesto da bi ga odpihnili s posebno napravo.