Francoski kuharji v Provansi so sivko od nekdaj poznali kot začimbo, ki hrani doda prefinjen in rahlo sladek okus, sicer pa ta opojna rastlina že več kot 2000 let krasi številne urejene domače vrtove. Iz nje danes izdelujejo parfume in zdravilne pripravke, nekoč pa so jo kot dišavo za kopeli obilno uporabljali stari Grki in Rimljani. To je povezano celo z njenim botaničnim imenom lavandula, ki je izpeljano iz latinskega izraza lavare, kar pomeni umivati. Sploh poleti, na morskih počitnicah, ni napak vedeti, da se sivki na daleč izogibajo molji, komarji in kače. In prav na počitnicah ob morju je dobro vedeti tudi, da je sivka imenitna začimba in lahko z njo začinimo paleto jedi. Sivka je namreč ob obalah Jadranskega in Sredozemskega morja precej razširjena in zlahka dostopna.

Resda jo nosečnicam in doječim materam odsvetujejo, drugi pa bodo zagotovo uživali ob hobotnici, začinjeni s sivko. Pripravimo jo tako, da hobotnico do mehkega skuhamo v vodi z malce kisa in jo narežemo na koščke. Na olivnem olju na hitro popražimo čebulo in česen ter dodamo narezano hobotnico in pomešamo. Ko se vse skupaj lepo popraži, dodamo cvetove in listke sivke, lovorjev list in nekaj na koščke narezanega paradižnika. Ko se tudi ta nekoliko popraži, zalijemo z vinom ter pol ure počasi dušimo, nato pa postrežemo s popečenimi kruhki. S sivko lahko začinimo različne zelenjavne ali mesne rižote, denimo takšno s piščančjim filejem in svežimi figami. Sladokusci bodo navdušeni nad krompirjevim pirejem, odišavljenim s sivko, ob katerem postrežemo denimo dobro uležan ramstek. Seveda pa je sivka imenitna tudi za sladice, z njo lahko odišavimo navadne piškote in različne vrste peciva.

Ribji karpačo s sivko

Potrebujemo 500 g svežega ribjega fileja, 20 dag riža, 1 žličko sivkinih cvetov in nekaj lističev, morsko sol, nekaj lističev bazilike, 10 dag češnjevega paradižnika, olivno olje, jušno osnovo ali vodo.

Ribji file narežemo na zelo tanke rezine, rahlo solimo in premažemo z oljem. Riž najprej popražimo na žlici olivnega olja in dodamo na manjše koščke narezan paradižnik. Počasi dodajamo vročo vodo ali jušno osnovo, proti koncu solimo. Ko je riž pripravljen, vmešamo sesekljano baziliko in dodamo sivkine cvetove ter nasekljane lističe. Manjše skodelice ali modelčke premažemo z olivnim oljem in obložimo s koščki ribjega fileja ter dodamo žlico zelo vročega riža, ki bo od znotraj navzven skuhal fileje. Počakamo, da se ohladi (ohlajene lahko damo za nekaj časa še v hladilnik), potem pa vsebino skodelic zvrnemo na krožnike, obložene z listi solate ali drugo na tanko narezano zelenjavo manj izrazitega okusa. Jed lahko seveda postrežemo tudi toplo, še povsem svežo, a jo je v tem primeru težje zvrniti iz skodelice. Ampak nič hudega, jed lahko postrežemo tudi v skodelici, zraven pa ponudimo solato.